SAMO UDAR NA GOSPODARSTVO

Obama: Uvodimo sankcije, ne započinjemo hladni rat

30.07.2014 u 07:24

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama odbacio je sugestije kako nametanje gospodarskih sankcija Rusiji, zbog agresije na Ukrajine, obilježava američko-ruske odnose kao početak novoga hladnog rata

Sjedinjene Države i Europska unija, u pomno usklađenom djelovanju, donose sankcije protiv ruskih banaka, energije i vojnih tvrtki.

Ovo je najozbiljniji odgovor Zapada Rusiji zbog nastavka potpore separatističkoj pobuni u istočnoj Ukrajinie te rušenja malezijskoga putničkog zrakoplova 17. srpnja.

Obama je, govoreći u Bijeloj kući, rekao da će sankcije imati "veći utjecaj na rusko gospodarstvo nego do sada", a donesene su kako bi prisilile Moskvu da zaustaviti potporu separatistima.

Merkel: Sankcije su bile 'neizbježne'

EU je prvi put uveo sankcije ruskim naftnim kompanijama, bankama i vojnim poduzećima. To je dosad najsnažnija međunarodna reakcija na moskovsko pomaganje proruskim separatistima na istoku Ukrajine, prenosi Reuters.

"Zato je današnja odluka bila neizbježna", kaže se u priopćenju Angele Merkel. Kancelarka je pozvala ruske vlasti da krenu pravcem smirivanja napetosti i suradnje u sukobu u Ukrajini, upozorivši u suprotnome na moguće nove mjere.

I nizozemski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans rekao je u utorak da će europske sankcije imati "dalekosežne i neposredne učinke". Te će sankcije poslati snažan signal Moskvi "da je na krivome putu", rekao je nizozemski šef diplomacije tijekom rasprave o rušenju malezijskoga aviona nad istočnom Ukrajinom, kad je poginulo 298 ljudi.

Gospodarske sankcije o kojima su se dogovorili veleposlanici EU-a "snažno su upozorenje" Moskvi, ali mogu se i ukinuti prestane li Rusija destabilizirati Ukrajinu, rekao je predsjednik Europskoga vijeća Herman Van Rompuy, javlja AFP.

"Danas usvojene sankcije snažan su signal čelništvu Ruske Federacije: rusko će gospodarstvo platiti golemu cijenu za destabilizaciju Ukrajine ili bilo koje susjedne zemlje", kaže se u Rompuyevu priopćenju izdanom u Bruxellesu u utorak navečer.

Zemlje Europske unije u utorak su postigle dogovor o gospodarskim sankcijama Rusiji koje će se ponovno razmotriti nakon tromjesečnog razdoblja, a posebice su na meti novih sankcija banke kojima će se ograničiti pristup financijskim tržištima, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Radi se o prvoj velikoj seriji ekonomskih sankcija protiv Rusije čiji je cilj natjerati predsjednika Vladimira Putina da prestane s potporom tvrtkama koje destabiliziraju Ukrajinu. Sporazumom se blokira pristup financijskim tržištima EU-a, zabranjuje se prodaja oružja, osjetljive tehnologija u domeni energetike i proizvodi kojima je svrha dvostruka, i civilna i vojna.

EU je odlučio blokirati i imovinu četiri ruska poslovna čovjeka bliska Putinu, optužena da su izvukli korist iz aneksije Krima ili aktivno podupirali destabilizaciju istoka Ukrajine, a njihova imena bit će objavljena u srijedu.