incident iznad aljaske

Objavljena snimka: Ruski Suhoj preplašio američkog pilota, izveo pogibeljan manevar

01.10.2024 u 10:12

Bionic
Reading

Sjevernoamerička zapovjedništva zračne i svemirske obrane (NORAD) objavila je snimku na kojoj se vidi dramatično presretanje ruskih vojnih zrakoplova iznad međunarodnih voda kod Aljaske

Incident je zabilježen 23. rujna kada su američki lovci F-16 iz 18. lovačke presretačke eskadrile reagirali na prisutnost dva ruska bombardera Tu-95MS Bear-H, koje su pratili borbeni zrakoplovi.

Ono što je izazvalo najveću pozornost jest opasan manevar ruskog Su-35S Flanker, koji je izveo vrlo blizak prelet ispred američkog F-16. Taj manevar, poznat kao 'headbutting', bio je toliko rizičan da je izazvao uznemirenost američkog pilota, što je snimljeno kamerom u kokpitu F-16.

NORAD je u svojoj izjavi naglasio da su ruski zrakoplovi operirali unutar Identifikacijske zone zračne obrane (ADIZ) Aljaske, prostora međunarodnog zračnog prostora gdje su svi zrakoplovi obvezni identificirati se iz sigurnosnih razloga. Ruski zrakoplovi nisu ušli u suvereni zračni prostor Sjedinjenih Država ili Kanade, a NORAD je potvrdio da ovakve aktivnosti nisu neuobičajene i ne predstavljaju neposrednu prijetnju.

Aljaska, zbog svog strateškog položaja, često je poprište ovakvih incidenata. NORAD koristi složenu mrežu radara, satelita i lovaca kako bi pratio letove u blizini američkih granica te ostaje ključan element obrane sjevernoameričkog zračnog prostora. Ruski letovi unutar ADIZ-a nisu neuobičajeni, no prisutnost ruskih zrakoplova s nuklearnim kapacitetima, poput Tu-95MS bombardera, uvijek izaziva dodatnu opreznost.

  • +8
Su-35 Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defense Ministry / Hando / AFP / Profimedia

Manevar 'headbutting' u vojnom zrakoplovstvu odnosi se na vrlo blizak i provokativan prelet jednog zrakoplova ispred drugog, s namjerom da izazove reakciju ili zastraši pilota drugog zrakoplova.

Ovaj manevar obično izvode borbeni zrakoplovi tijekom presretanja, kada jedan zrakoplov namjerno presiječe putanju drugog, često na vrlo maloj udaljenosti. Iako se ne radi o fizičkom kontaktu, manevar je izrazito rizičan jer postoji velika opasnost od sudara ili gubitka kontrole.