mjere produžene do 15. svibnja

Objavljene nove odluke Stožera civilne zaštite: Pogledajte što se mijenja na razini cijele Hrvatske, a što u pojedinim županijama

01.05.2021 u 14:44

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite objavio je u subotu više odluka koje se odnose na produžavanje postojećih epidemioloških mjera, kako na području cijele Hrvatske tako i za neke županije, do 15. svibnja, uz nekoliko promjena

Među mjerama koje su doživjele promjene je i ona o prelasku državne granice Republike Hrvatske, a odnosi se na osobe koje dolaze iz država i regija EU-a. Kako je čelnik Stožera Davor Božinović u petak pojasnio, takvim osobama je ulazak u Hrvatsku omogućen temeljem brzog testa, a neće morati ponoviti testiranje ako ostaju u RH dulje od deset dana.

Jednako tako, osobe koje su preboljele Covid i imaju potvrdu te su cijepljene najmanje jednom dozom imat će izuzeće od predočavanja negativnog PCR testa i karantene prilikom ulaska u Hrvatsku.

Produžene su i dodatne mjere koje su otprije uvedene u Brodsko-posavskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji te u gradu Zagrebu, a ukinuta je odluka o nužnim epidemiološkim mjerama za područje Grada Metkovića, Grada Ploče, Grada Opuzena, Općine Pojezerje, Općine Slivno, Općine Kula Norinska i Općine Zažablje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Jedina odluka koja je doživjela promjene je ona koja se odnosi na Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj je produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata, koje je do sada bilo od 6 do 20h, pa će tako od danas kafići, restorani i drugi objekti koji pružaju ugostiteljske usluge moći raditi od 6 do 22. Sukladno tome je pomaknut i rok do kada se smije točiti alkohol, s 20 na 22h, nakon čega nastupa zabrana koja traje sve do 6h sljedećeg dana. Naravno, pružanje ugostiteljskih usluga, kao i u ostatku Hrvatske, odnosi se na otvorene prostore poput terasa.

Ukinut je i dio odluke kojio je ograničavao škole stranih jezika u županiji da 'nastavu mogu održavati samo on-line ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu', te u izmijenjoj odluci takvog ograničenja više nema.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od početka pandemije koronavirusa možete pronaći ovdje.