VAKULA UPOZORAVA

Oblaci odlaze, stižu orkanska bura i valovi od 5m

25.09.2015 u 14:40

Bionic
Reading

Oblaci se polako razilaze, ali upozorenja i dalje postoje! Danas još za mjestimične neverine, a sljedećih će dana za buru!

Čilipi – rekordna kiša.

Kraj tjedna obilježila je prva obilnija jesenja kiša. Na dubrovačkoj zračnoj luci, primjerice, od jučer u 8 sati do jutros u 8 sati palo je čak 155 litara kiše po četvornome metru, što je najveća dnevna količina izmjerena na toj postaji tijekom rujna u posljednjih tridesetak godina, od kada postoje svakodnevna mjerenja, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Još mogući neverini!

Oblaci se polako razilaze, ali je još moguć poneki lokalni pljusak pa je u Dalmaciji još na snazi upozorenje za neverine. Na Kvarneru i u sjevernoj Dalmaciji puše uglavnom slaba do umjerena bura, samo mjestimice i jaka, a prema otvorenome moru tramontana. Krajem dana će se postupno proširiti i na ostatak Dalmacije i gdje još puše slabo jugo.

Sutra jača bura!

Sutra će vrijeme biti sunčanije i malo toplije sa slabom do umjerenom burom i tramontanom. Više oblaka očekuje se na sjevernom dijelu gdje će i bura biti jača, a more valovitije. Ono što valja naglasiti je da će noću bura još jačati. To ne znači i potpunu stabilizaciju vremena jer će u nedjelju biti umjerene naoblake, a krajem dana moguće i malo kiše, i to uz obalu sjevernoga dijela te na krajnjem jugu.

Moguće poteškoće u pomorskom prometu!

Puhat će umjerena do jaka bura, mjestimice i olujna, u Velebitskom kanalu gotovo sigurno i s orkanskim udarima. More će biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenome sjevernoga dijela navečer i jače valovito.

Početak idućega tjedna obilježit će jaka i olujna bura pa će uvjeti za plovidbu biti nepovoljni i to ne samo za male brodove.

Zbog olujnih i orkanskih udara te jače valovitoga mora očekuju se poremećaji u pomorskom prometu. Najviši valovi na otvorenome prelazit će i 5 metara visine. Stoga pratite upozorenja i prognoze Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a