POLAGANJE VIJENACA

Obljetnica Tuđmanove smrti: više tisuća ljudi pohodilo grob

10.12.2015 u 15:30

  • +23

Na Mirogoju obilježena 16. obljetnica smrti predsjednika dr. Franje Tuđmana

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

U povodu 16. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, u četvrtak su na njegov grob na Mirogoju, u nazočnosti više tisuća ljudi, vijence položila izaslanstva predsjednice Republike, HDZ-a, braniteljskih udruga, obitelj

Vijence su položili i svijeće zapalili obitelj Tuđman, izaslanstva predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović, HDZ-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine, HDSSB-a, Zbora ratnih veterana, braniteljskih udruga, sinjskog Viteškog alkarskog društva i drugih.

Nakon polaganja vijenaca, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić rekao je novinarima da je dr. Franjo Tuđman najveći Hrvat u povijesti hrvatskog naroda jer je pod njegovim vodstvom i vizijom stvorena hrvatska država. 'Tuđman je bio prvi predsjednik HDZ-a i novostvorene samostalne i neovisne hrvatske države. Uveo je višestranačje, demokraciju i parlamentarizam u zemlju i svima nam svojim djelom može biti uzor i inspiracija kako se živi i voli Hrvatska', kazao je.

Na pitanje o promjeni odnosa prema Tuđmanu tijekom predizborne kampanje i prijedlogu SDP-a da se zagrebačka zračna luka nazove po Tuđmanu, odgovorio je kako se u tome ne mogu izjednačavati HDZ i SDP jer HDZ od početka 'zna tko je zaglavni kamen hrvatske države' - Franjo Tuđman, Domovinski rat i hrvatski branitelji.

'Oni koji prigodno koriste hrvatske branitelje i Franju Tuđmana za uske političke interese i trenutne ciljeve hrvatskoj javnosti pokazuju da su nevjerodostojni i licemjerni', kazao je.

Miroslav Tuđman: sve bi stranke trebale prihvatiti Tuđmana i njegov program kao vlastito političko naslijeđe

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman rekao je kako je njegov otac 1990-tih godina, do smrti, imao nepodjeljenu političku i javnu potporu. Uslijedila je politika detuđmanizacije, koja je, rekao je, imala dva sloja: službena politika je bila nemilosrdna u obračunu sa svima koji su stvarali hrvatsku državu, a gdje je HDZ bio na vlasti - u većini županija i općina, daleko više su nicali spomenici Tuđmanu, a ulice dobivala njegova imena.

Po njegovu mišljenu, 'današnja svekolika kriza' je rezultat toga što u zemlji još nema pravoga konsenzusa o temeljnim vrijednostima i o onima koji su zaslužni za stvaranje Hrvatske. 'Bilo bi normalno i poželjno da sve stranke ili barem sve parlamentarne stranke prihvate predsjednika Tuđmana i njegov program kao vlastito političko naslijeđe jer to znači da su hrvatska država i oni koji su je stvarali zajedničko
naslijeđe. To je praksa u svim demokratskim državama', kazao je Tuđman.

Drži i kako bi imenovanje zagrebačke zračne luke po Franji Tuđmanu bila dobra poruka. Ocijenio je kako će to biti test koji će pokazati je li to bilo samo SDP-ovo predizborno obećanje kako bi privukli više birača.

Izaslantsvo HDZ-a položilo je vijence i zapalilo svijeće i ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

Svečana akademija u povodu 16. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana bit će održana u zagrebačkom hotelu Sheraton, a sveta misa zadužnica bit će služena u svetištu Sveta Mati slobode.