nema više autobusa

Obnovljena pruga između Zaboka i Krapine: Od srijede ponovo u funckiji

03.09.2024 u 15:52

Bionic
Reading

HŽ Infrastruktura najavila je da će u srijedu u promet ponovno biti puštena obnovljena dionica željezničke pruge Zabok – Krapina, u što je uloženo oko 15 milijuna eura te će tako putnike ponovno prevoziti vlakovi umjesto autobusa

Podsjetimo, prošle godine na tom području, zbog dotrajalosti pruge, morala se smanjiti brzina prometovanja vlakova sa 40 kilometara na 20 kilometara na sat, nakon čega se uspjelo osigurati sredstva za projekt obnove te dionice, koja je započela u studenome lani.

Obnova dionice duge 16 kilometara, koja se nalazi na regionalnoj pruzi Zabok - Đurmanec - državna granica, obuhvatila je kompletnu zamjenu tračnica i pragova, obnovu podloge na 22 željezničko-cestovna prijelaza, ugradnju novih pružnih oznaka te prateće radove na elektroinstalacijama. Maksimalna brzina vlakova nakon obnove iznosi 80 kilometara na sat, izvijestili su u utorak iz HŽ Infrastrukture. Dodaju i da su ti radovi bili financirani iz državnog proračuna.

Uz to, iz HŽ Infrastrukture pozivaju sve vozače, bicikliste, motocikliste i pješake na pojačan oprez te na poštivanje prometnih pravila i signalizacije na željezničko-cestovnim prijelazima, i podsjećaju da je strogo zabranjeno i po život opasno hodati po pruzi i uz prugu.