INDIJSKI PARADOKSI

Obožavaju gay bogove, a kriminaliziraju homoseksualnost

04.01.2014 u 12:03

Bionic
Reading

U Indiji je Vrhovni sud ponovno proglasio važećim britanski zakon iz 1861. kojim se kriminalizira homoseksualnost kao 'protuprirodni odnos' iako je niži sud taj zakon poništio. Indijski aktivisti pitaju se hoće li ova država krenuti putem Rusije kada je riječ o progonu homoseksualaca

Indija je proteklih godina doživjela nevjerojatne društvene promjene koje, naravno, nisu uopće išle glatko. Ekonomski razvoj i stvaranje nove srednje klase, kao i uzdizanje novog sloja bogataša, nepovezanih sa starim sustavom kasti, rezultirali su i drugačijim stavovima kada je riječ nasilje prema ženama pa su tako ove godine na smrt osuđeni silovatelji jedne studentice, što je bio signal sudstva da će se ubuduće masovno seksualno zlostavljanje žena drugačije tretirati.

U procesu liberalizacije indijskog društva ukinuta je i kriminalizacija homoseksualnosti, relikt britanskog kolonijalnog zakona, a u Indiji su se počele održavati i prve Povorke ponosa. No nedavno je Vrhovni sud odlučio poništiti presudu kojom je dekriminalizirana homoseksualnost pa je na snagu vraćen zakon iz 1861. godine.

Indijski gay aktivisti ističu kako je riječ o zabrinjavajućem potezu, a kako prenosi njemački tjednik Die Zeit, pozivaju se i na hinduističku religijsku mitologiju kada je riječ o pravima homoseksualaca. Naime, iako neki od hinduističkih svećenika istupaju u javnosti protiv homoseksualnosti, indijski aktivisti napominju da su bogovi Šiva i Višnu zajedno kao istospolni par bili roditelji brojnih drugih bogova u hinduizmu.


Najpoznatiji indijski gay aktivist, 66-godišnji Ashok Row Kavi, ističe da 'hinduistički svećenici koji su protiv homoseksualaca ne znaju svoju religiju'. Ovaj bivši hinduistički monah javno je iskoračio iz ormara još 1986., a kasnije je pokrenuo i prvi gay časopis u Indiji. Hrabrost za iskorak iz ormara Kavi je dobio zahvaljujući svom duhovnom učitelju koji mu je citirao poznatu hinduističku poslovicu: 'Pet prstiju ruke različiti su, ali svi nečemu služe.' Bez obzira na hinduističke gurue koji podržavaju homoseksualnost i istospolne ljubavne parove bogova, svakodnevica LGBT zajednice u Indiji nije ružičasta. Svi oni koji se odlučuju na život izvan tradicionalnih okvira, pa i kada je, primjerice, riječ o samohranim majkama, bivaju donekle društveno izolirani.

Opozicijska stranka BJP izjasnila se za kriminalizaciju homoseksualnosti, no vladajuća Kongresna stranka Sonije Gandhi jasno je rekla da se protivi odluci suda te će promijeniti zakon u parlamentu. Analitičari pak ističu da bi kriminalizacija homoseksualnosti mogla imati negativne ekonomske posljedice, napose kada je riječ o turizmu te da za Indiju ne bi bilo dobro krenuti u pravcu Rusije.

Prilog BBC-ja o kriminalizaciji homoseksualnosti u Indiji