PRIPREMA ZA novi VAL korone

Od jeseni opet maske? Njemačka semafor-koalicija razmatra obavezno uvođenje maski od listopada do Uskrsa

18.06.2022 u 17:24

Bionic
Reading

S obzirom na očekivani jesenski val epidemije koronavirusa, semafor-koalicija u Njemačkoj razmatra opću obvezu nošenja maski od listopada do Uskrsa, koja bi se, kako je list Welt am Sonntag doznao, protegnula i na naredne godine

Kako prenosi Welt am Sonntag, semafor-koalicija razmatra uvođenje novog, tzv. "O-Ö pravila" prema kojem bi se maske morale nositi između listopada i Uskrsa. No, prije svega treba pričekati stručno izvješće koje se očekuje krajem lipnja o djelotvornosti dosadašnjih mjera zaštite od korone.

S obzirom na sve veći broj zaraženih koronom, ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) računa da će svi ljeti biti oprezni, no podržava uvođenje zaštitnih mjera u jesen. Apelirao je na građane da dobrovoljno nose maske u zatvorenom prostoru. Nakon toga, očekuje jesen, kako je rekao, 'u kojoj se nećemo vratiti u normalu, ali nećemo biti ni ograničeni koliko smo bili ograničeni'.

Njemu se suprotstavio ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP), koji smatra da ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza temeljem kojih nošenje maske u zatvorenom prostoru treba biti nametnuto, iako i sam dobrovoljno nosi masku u supermarketu.

  • +8
Covid u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: CONSTANTIN ZINN

Stručno vijeće, čije izvješće Buschmann želi pričekati, 30. lipnja će iznijeti svoje mišljenje o reviziji dosadašnjih mjera zaštite od korone. Kako navode iz FDP-a, o budućim mjerama treba se razgovarati na ljeto, a nakon završetka stanke Bundestaga, Zakon o zaštiti od zaraza trebao bi biti izmijenjen neposredno prije isteka 23. rujna.

Čelnik Zelenih Omid Nouripour očekuje da je dogovor u semafor-koaliciji moguć. 'Računam na to da ćemo zajedno poduzeti mjere opreza i spriječiti daljnje blokade', rekao je za portal t-online. 'Svi stručnjaci pretpostavljaju da bi se situacija mogla pogoršati u jesen', dodao je.