Ribarnica
Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld
Ribarnica
Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld
BADNJAČKI RUČAK
Naš fotograf posjetio je rano jutros ribarnicu na zagrebačkoj tržnici Dolac te uhvatio djelić predbožićne atmosfere
Još se nije ni razdanilo nad zagrebačkom tržnicom Dolac kada je u ribarnici jedan od prodavača uzviknuo: 'Pa ne može biti živa, može biti svježa, ali živa ne!' Nakratko je sve utihnulo, osim 'živih' riba svi su bili tihi. Iako vlada gužva od ranojutarnjih sati, prodavači su ipak strpljivo odgovarali na sva pitanja vezana uz današnji ručak s ribom.
Najviše se tražila orada, bilo zbog lijepih primjeraka, bilo zato što najviše paše blagdanskom stolu. Orada se prodavala po 75 kuna, a i veliki primjerci palamida privukli su zainteresirane. Redovi su se stvarali i na štandovima s riječnom ribom, doduše i jeftinijom – primjerice, šarani se nude za 35 kuna po kilogramu.
Stalno se čekalo i na plavu ribu. Bilo je i školjki, bakalara i lososa. Brancini su se nudili za 85 kuna za kilogram, a sipa je koštala 80 kuna. Oni koji su poranili mogli su uloviti i lista i grofa, ali i nadati se da će im riba biti očišćena, no to je pravilo vrijedilo do ranog prijepodneva.