analiza

Opasna vremena u Americi: Atentat bi inače odlučio izbore, ali kad je riječ o Trumpu...

16.09.2024 u 15:32

Bionic
Reading

Drugi atentat na Donalda Trumpa u samo dva mjeseca po svojim posljedicama je bezazleniji - predsjednički kandidat vrlo brzo je sklonjen na sigurno, ovog puta nije mu okrznuto ni uho - ali po potencijalu svakako je bio razorniji

Muškarac identificiran kao Ryan Wesley Routh s Havaja skrio se u grmlju pored Trumpovih privatnih terena za golf na Floridi, u rukama je imao AK-47 (kolokvijalno: kalašnjikov) i bio spreman pucati. Zasad je nejasno je li to uopće učinio, no zna se da su agenti tajne službe pucali na njega, a nešto kasnije ga i uhapsili.

Ispostavilo se da 58-godišnjak ima živopisnu i politički vrlo angažiranu prošlost: pristaša je demokrata koji prezire (ili je barem prezirao) Joea Bidena. Kao mladić dobio je 'policijskog Oscara', ali je prije dvadesetak godina uhićen zbog posjedovanja 'oružja za masovno uništenje', premda ta epizoda nikad nije razjašnjena.

Navodno se jednom sa strojnicom zabarikadirao u prostorijama neke tvrtke, a ukupno na vratu ima čak stotinu raznih kaznenih prijava.

Iz njegovih profila na društvenim mrežama vidljivo je da je bio snažno angažiran u obrani Ukrajine od ruske agresije - dapače, okupljao je dobrovoljce i odlazio u napadnutu zemlju - a sličan angažman pripremao je i za Tajvan u slučaju kineske invazije.

  • +3
Atentat na Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Koliko bi u tome uopće uspio, odnosno koliko je njegov angažman uopće pomogao Ukrajini, još uvijek nije sasvim jasno, kao i mnoge druge stvari oko Routha.

No jasno je da Amerika živi u neobičnim i opasnim vremenima, u kojima se nakon ogromnog perioda mira na veliku scenu vraća potencijalno ili stvarno političko nasilje, pa čak i prema predsjedničkim kandidatima.

Ništa više nije normalno

'To zapravo ne iznenađuje, sve je vodilo prema takvom razvoju događaja i izvjesno je da će situacija biti sve napetija u periodu do izbora, a napetosti neće prestati ni nakon njih - bez obzira na pobjednika', smatra vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić.

'Američko društvo naprosto je puno više podijeljeno nego prije; ono što se događalo u periodu u kojem je George Bush mlađi pobijedio Ala Gorea danas izgleda gotovo kao idila', govori ovaj analitičar za tportal.

Kolokvijalno rečeno, ništa više zapravo nije normalno - pa se tako sada propituju dublji motivi napadača ili atentatora, provjerava se njegova prošlost i utvrđuju motivi, a sve to moguće može i promijeniti narativ. Pa čak i dovesti do toga da napad uopće ne ide u Trumpovu korist.

'Sam pokušaj ubojstva u nekim drugim vremenima bio bi dovoljno grozan da postane game changer, dakle da zapravo odluči izbore. No budući da je Donald Trump izrazito sklon kreiranju i širenju različitih teorija urota i zavjera, odnosno da je na takvoj taktici gradio sliku sebe kao žrtve, sada mu se to može obiti o glavu. Što je servirao, to će kusati', slikovit je Avdagić.

Bez prevage

Po njegovoj procjeni, vikend-napad na Trumpa neće imati velik utjecaj na trendove podrške birača uoči američkih predsjedničkih izbora.

'On će sasvim sigurno ponovno mobilizirati Trumpove pristalice, ali teško da će mu donijeti prevagu kod neodličnih birača - a pogotovo kod onih koji od ranije naginju demokratima', zaključuje Avdagić.