POTVRDILE TRI TVRTKE

Opet nestašica antibiotika, nekih neće biti do idućeg ljeta! Evo što točno fali

11.09.2024 u 11:02

Bionic
Reading

Tvrtke Alkaloid, Pfizer i Pliva prijavile su nestašicu pojedinih antibiotika na tržištu. Klavocina (DT 875 mg/125 mg) tako neće biti sve do srpnja iduće godine

Farmaceutska tvrtka Alkaloid prijavila je nestašicu antibiotika Citeral 250 mg, filmom obložene tablete, djelatne tvari ciprofloksacinklorid. Razlozi su povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti do kraja ove godine, javlja Danica.hr.

Farmaceutski div Pfizer pak upozorava da je došlo do nestašice njihova antibiotika Zyvoxid 2 mg/ml, otopine za infuziju, djelatne tvari linezolid. Antibiotik je indiciran za liječenje upale pluća. Razlozi su povezani s distribucijom, a lijeka u Hrvatskoj neće biti samo do 16. rujna.

Nadalje, hrvatska farmaceutska kompanija Pliva obavijestila je o nestašici Klavocina DT 875 mg/125 mg, tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta, djelatnih tvari amoksicilin trihidrat (penicilin) i kalijev klavulanat.

U Plivi kažu da su razlozi nestašice povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti sve do 1. srpnja iduće godine. No na tržištu postoje lijekovi istih djelatnih tvari i iste gramske težine, a jedan od njih je Belupov Klavobel BID.