ČESTE ZLOUPOTREBE

Nestašica Ozempica: Slovenski liječnici i farmaceuti izdali ozbiljno upozorenje

02.09.2024 u 22:00

Bionic
Reading

Agencije za lijekove i medicinske proizvode (JAZMP) i Farmaceutska komora Slovenije (LZS) objavili su priopćenje povodom problema u opskrbi lijekom za dijabetes Ozempic. U njemu upozoravaju na česte zloupotrebe, posebno u kupovini lijeka preko interneta te još jednom ističu da lijek nije namijenjen estetskom mršavljenju.

Upotreba Ozempica brzo se povećala uglavnom zbog njegovog učinka na smanjenje tjelesne težine. No, zbog velike potražnje, proizvođač ne uspijeva zadovoljiti sve svjetske potrebe. Zbog toga povremeno dolazi do poremećaja u opskrbi lijekovima, koji će se nastaviti najmanje do kraja godine, piše u zajedničkom priopćenju JAZMP-a i LZS-a koje prenosi slovenski javni servis RTVSlo.

Liječnici su tako dobili nekoliko obavijesti koje je pripremio nositelj odobrenja u suradnji s JAZMP-om i Europskom agencijom za lijekove (EMA). Među preporukama je i propisivanje lijeka samo za odobrene indikacije, sukladno odobrenju za stavljanje u promet, odnosno za liječenje dijabetesa tipa 2.

Također preporučuju da se lijek ne uvodi novim pacijentima dok se opskrba ne poboljša. Budući da je djelatna tvar semaglutid dostupna i u obliku tableta, također je moguće prijeći s injekcija na tablete.

Istovremeno, Agencija za lijekove i Ljekarnička komora upozorile su pacijente da će, ako se liječe Ozempicom, možda morati čekati neko vrijeme da ga dobiju u svojoj ljekarni. Međutim, ako dulje vrijeme nije dostupan, savjetuje se da o tome porazgovaraju sa svojim liječnikom, koji može propisati neki drugi lijek.

Nije za estetsko mršaveljenje

U priopćenju se također ističe da lijek Ozempic i drugi lijekovi sa semaglutidom nisu odobreni za tzv. estetsko mršavljenje, odnosno kod pacijenata kod kojih nije dijagnosticirana pretilost ili prekomjerna tjelesna težina. 'Pozitivan omjer koristi i rizika nije utvrđen za takvu upotrebu, stoga strogo savjetujemo da se ne koristi u te svrhe', stoji u priopćenju.

Kako su upozorili, navedeni lijekovi mogu se sigurno koristiti samo ako su nabavljeni iz legalnih izvora (ljekarne), ako su propisani od strane liječnika i ako se liječenje odvija pod liječničkim nadzorom. Ozempic je na tržištu relativno kratko. Nadležna tijela redovito prate sigurnost lijekova, au ovakvim su slučajevima posebno pozorna. Već su poznati nuspojave kao što su probavne smetnje, proljev i povraćanje, mučnina, vrtoglavica, komplikacije dijabetičke retinopatije, a povremeno i akutni pankreatitis.

Također, izričito savjetujemo da ne kupujete lijekove putem interneta, jer postoji mnogo krivotvorina i postoji mogućnost da lijek ne sadrži djelatnu tvar, da je doza pogrešna, da sadrži nepoznate ili zamjenske sastojke, otrovne nečistoće ili bakterije. Sve navedeno može dovesti do ozbiljnog pogoršanja zdravlja, stoji u upozorenju slovenskih liječnika i farmaceuta.

Kako djeluje Ozempic?

Ozempic sadrži aktivni sastojak semaglutid, koji pomaže tijelu smanjiti razinu šećera u krvi kada je šećer u krvi previsok i može pomoći u sprječavanju bolesti srca. Namijenjen je i odobren za dijabetičare koji imaju loše reguliran šećer u krvi primjenom drugih lijekova, pravilnom prehranom i tjelovježbom.

Osim povišenog šećera u krvi, djelatna tvar semaglutid smanjuje i apetit, a u drugačijoj jačini od Ozempica i pod drugim imenom odobrena je i za regulaciju tjelesne težine.

Ovaj, još jedan lijek namijenjen je mršavljenju kod onih kojima je dijagnosticirana pretilost ili prekomjerna tjelesna težina i povezani zdravstveni problemi kao što su dijabetes, visoki krvni tlak, abnormalne razine masnoće u krvi, problemi s disanjem tijekom spavanja, već su imali srčane probleme napad ili moždani udar ili probleme s krvnim žilama.