KONTROLA TEŽINE

'Ozempic za siromašne': Ovaj dodatak prehrani novi je hit, a evo kako djeluje

16.08.2024 u 14:46

Bionic
Reading

Nema onog tko već nije čuo za postojanje Ozempica, ijek, koji je stekao svjetsku popularnost zbog sposobnosti da omogući značajan gubitak težine u kratkom vremenu. Izvorno je razvijen za liječenje dijabetesa. Njegova primjena u svrhu mršavljenja dovela je do povremenih nestašica, a riječ je lijeku bez kojeg je dijabetičarima život otežan, pa čak i ugrožen

Planetarno popularni lijek za dijabetes kojeg mnogi koriste za mršavljenje djeluje tako što potiče osjećaj sitosti. Zbog nestašice, puno ljudi traži jeftiniju i lakše dostupnu alternativu za njega.

Prirodni Ozempic

Nazvan kao 'Ozempic za siromašne', ovaj dodatak prehrani iznenada privlači veliku pozornost. Ali što je psyllium husk (Psilijum ljuskice) i je li to zapravo isto što i Ozempic? Women's Health je otišao izravno do registriranih dijetetičara kako bi odgovorio na sva pitanja o takozvanom 'prirodnom Ozempicu'.

'Psyllium ljuskice su vrsta vlakana, točnije topiva vlakna, što znači da privlače vodu i pretvaraju se u gel kada se probavljaju', objašnjava Jessica Cording, RD, autorica 'The Little Book of Game-Changers'. Psyllium ljuskice su mljevene sjemenke indijskog trputca', objašnjava Keri Gans, RD, autorica The Small Change Diet.

Koje su njihove zdravstvene prednosti?

'Postoji nekoliko različitih prednosti Psyllium ljuskica', kaže Gans, uključujući ublažavanje zatvora. 'Ponekad ćete ga vidjeti u kontekstu proizvoda za kontrolu tjelesne težine ili dodataka prehrani za mršavljenje jer vam vlakna pomažu da ostanete siti', pojasnila je Cording. Možete li smršavjeti uzimajući psyllium ljuskice? Ako tražimo gubitak težine kakv nastaje uzimanjem Ozempica, odgovor je ne.

'Ako netko radi druge promjene u svom prehrambenom unosu ili svojoj rutini vježbanja i koristi psyllium ljuskice kao dio toga, to može pomoći u kontroli težine zbog utjecaja na sitost i regulaciju šećera u krvi', kaže Cording. 'Ali samo uvođenje psilium ljuskica nije dovoljno za gubitak težine. 'Vlakna, općenito, mogu pomoći kod sitosti', kaže ona i dodaje: 'Što se osoba osjeća zadovoljnije i sitije za vrijeme obroka, manja je vjerojatnost da će se prejesti.'

Jesu li Psyllium ljuskice sigurne?

'Općenito, da. Za većinu pojedinaca, one su je potpuno sigurne', kaže Gans. 'Međutim, uzimate li bilo kakve lijekove ili se liječite od neke bolesti, uvijek se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom prije dodavanja bilo kakvih dodataka prehrani'. Također možete pretjerati s psyllium ljuskicama ili bilo kojom vrstom vlakana.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Djeluju li psyllium ljuskice kao Ozempic?

Ne baš. Ozempic oponaša protein prisutan u vašem tijelu koji se zove glukagonu sličan peptid 1 (GLP-1) i aktivira GLP-1 receptore u vašem tijelu. Aktivacija ovih receptora uzrokuje povećanje inzulina, koji pomaže u prijenosu glukoze do vaših stanica, gdje se pretvara u energiju.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju

Ozempic usporava probavu, zbog čega se osjeća sitije, dulje. 'Sve se naziva 'novi Ozempic'', kaže Cording. 'Psyllium ljuskice mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi i može vam pomoći da se osjećate siti pa možda nećete biti toliko skloni grickanju ili jedenju. Ali to nije isto što i Ozempic.'

Kakve su nuspojave psyllium ljuskica?

Najveći rizik je rizik od razvoja plinova. 'Ako osoba nije navikla konzumirati vlakna u svojoj prehrani, to može uzrokovati plinove i nadutost na početku', kaže Gans. 'Stoga se preporuča da se počne polako, manje od preporučene doze, te da se uz njih pijet puno vode'. Također se možete doživjeti zatvor ako uzmete previše ljuskice psiliuma, a premalo vode, kaže Cording, stoga treba paziti da se unosi dovoljno vode ako ih se koristi kao dodatak prehrani.

OPASNOST VREBA IZ KUHINJE

Opreza nikad dosta: Ovo su najčešće greške koje činimo prilikom pripreme hrane

Pogledaj galeriju