struka isključena

Dijabetičko društvo napalo HZZO zbog netransparentne revizije cijena lijekova

19.08.2024 u 12:25

Bionic
Reading

Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD) ocijenilo je u ponedjeljak kako HZZO netransparentno provodi terapijsko referenciranje lijekova, koje za pacijente može rezultirati doplatom za neke lijekove, a udruge i pacijenti su potpuno isključeni iz tog procesa

Referenciranje lijekova, odnosno godišnju reviziju cijena lijekova, HZZO provodi jednom godišnje. U ZDD smatraju neprihvatljivim da se taj važan proces odvija potpuno netransparentno i u tajnosti od svih, uključujući i dijabetološku struku, udruge i pacijente.

"Povijest je pokazala da se referenciranje radi vrlo nestručno - uspoređuju se pogrešne skupine lijekova i u pravilu se ne konzultira struka nadležna za neku bolest, pa čak ni pridruženi članovi HZZO povjerenstva za lijekove", tvrde u ZDD.

"Nestručan rad HZZO povjerenstva za lijekove je u proteklih godinu dana rezultirao nepotrebnim uvođenjem ogromne doplate za po život važan lijek Baqsimi, a koja je pod pritiskom dijabetološke struke i javnosti naknadno ukinuta. Manja doplata je potom uvedena pa ubrzo ukinuta i na najčešće, po život važne inzuline", upozorava ZDD. Naglašavaju da nisu protiv godišnje revizije cijena lijekova koje provodi HZZO i korekcije cijena kada je opravdano, ali taj postupak se mora voditi transparentno, etično i stručno, sa punom sviješću o svim pozitivnim i negativnim posljedicama na bolesne osobe i hrvatsko društvo u cjelini.

"Svoje nezadovoljstvo netransparentnim radom HZZO-a su izrazili i ljekarnici, zbog uvođenja doplata su baš oni ti koji se često suočavaju sa gnjevom neinformiranih građana kada dođu u ljekarnu preuzeti svoj po život važan lijek".