procjena analitičara

Opoziv neće proći: Trump će tek sad dobiti snažnu injekciju za žestok protunapad

19.12.2019 u 13:07

Bionic
Reading

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je sinoć opoziv predsjednika Donalda Trumpa, no iako je time postao treći američki predsjednik koji se našao u toj poziciji, priča s njegovim odlaskom s čelnog mjesta SAD-a nije gotova. O tome kakvi su daljnji scenariji, za tportal je govorio vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović

Zastupnički dom, u kojem većinu imaju demokrati, s 230 glasova za i 197 protiv izglasao je prvu točku optužbe protiv Trumpa koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da 'iskopa prljavštinu' o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu, uvjetujući joj time vojnu pomoć. Za drugu optužbu o ometanju istrage Kongresa glasalo je 229 zastupnika, a 198 ih je bilo protiv.

Iako je u Zastupničkom domu izglasan opoziv, za njega još mora glasati Senat i to dvotrećinskom većinom. A tu za demokrate, koji su i pokrenuli postupak opoziva, nastaje problem. Većinu u Senatu, naime, drže republikanci, a ako se pita vanjskopolitičkog analitičara Branimira Vidmarovića, teško da će doći do preokreta pa i da republikanci podrže opoziv predsjednika iz svojih redova.

'Rasprava u siječnju ide u Senat i to tamo neće proći jer je za to potrebna dvotrećinska većina. Još nije bilo situacije da je Senat ikoga opozvao, a posebno neće u ovoj situaciji. Republikanci doživljavaju postupak opoziva kao osobni napad i na neki način to i jest predizborna kampanja demokrata. S obzirom na to da su se američka javnost i politički establišment navikli na cijeli koloplet kontroverzi oko Trumpa i da se protežu istrage, u samom procesu opoziva i na saslušanjima nema ništa spektakularno, koliko god paradoksalno zvučalo, što bi promijenilo mišljenje birača ili samog establišmenta. Mislim da je Nancy Pelosi (op.a., predsjednica Zastupničkog doma iz redova demokrata) znala da to neće proći, ali je sigurno da su demokrati mislili da će tijekom saslušavanja svjedoka za vrijeme slaganja optužnice iznjedriti neki zanimljiv detalj i pikanteriju te da će to utjecati na javnost u predizbornoj godini', kaže Vidmarović.

Iako se spekulira da bi proces opoziva mogao smanjiti Trumpovu popularnost i možda ugroziti njegove šanse za izbor, Vidmarović ne vjeruje u takav scenarij.

'Njegova je popularnost dosta stabilna, oko 40 posto. Prema istraživanju javnog mišljenja Pew Research Centra, proces opoziva najviše je zainteresirao demokrate i njihove glasače, a republikanci su izgubili interes i nisu impresionirani opozivom. Među republikancima ne bi trebalo doći do veće promjene jer čak i ako duboko u sebi vjeruju da je Trump zloupotrijebio moć, to je ono što treba republikancima i što traže njihovi birači', kaže Vidmarović.

  • +21
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Nekoliko je razloga zbog kojih Vidmarović smatra da republikanci neće ići protiv Trumpa. U jednu ruku, pojašnjava vanjskopolitički analitičar, republikanski birači smatraju da je Trump prema Ukrajini nastupio s pozicije iskorjenjivanja korupcije i borbe s političkim moćnicima, sve u duhu njegovog predizbornog slogana 'Let's drain the swamp' (Isušimo močvaru).

'S druge strane Ukrajina i nije neka velika zemlja zbog koje bi birači išli mijenjati mišljenje i to nema veliku težinu. Treći razlog je da je u glavi republikanskog birača Trump iskoristio težinu Amerike da bi tamo nekom predsjedniku Zelenskiju sugerirao nešto i taj Zelenskij je to prihvatio. Za republikanskog birača to je apsolutni dokaz jačine Amerike i Trumpove moći', kaže Vidmarović.

Stoga ne vjeruje da će Trumpu pasti popularnost. Dapače, upozorava da bi on tek sada mogao krenuti u žestoku kampanju. 'Ne vjerujem da će biti previše preokreta i zaokreta, dapače postoji velika doza vjerojatnosti da će biti ponovno izabran jer će sada žestoko krenuti u kampanju, i među crnačko stanovništvo i manjine. Sad će Trump nastojati postići još više sporazuma i progurati svoju viziju, riješiti neke situacije kako bi pokazao da je sposoban i da može. Postoje realne šanse da bude ponovno izabran i onda će postati prvi predsjednik kojem je formalno izglasan opoziv, a da je ponovno izabran. I time Trumpa nitko neće moći zaustaviti u idućem mandatu', zaključuje Vidmarović.