DANAS DAN ŽALOSTI

Orešković se upisao u knjigu žalosti

24.03.2016 u 11:26

  • +10

Premijer Orešković upisao se u knjigu žalosti u belgijskom veleposlanstvu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Zbog napada u Bruxellesu danas je u Hrvatskoj proglašen dan žalosti. Tim povodom u knjigu žalosti u belgijskom veleposlanstvu upisao se i premijer Orešković

U zapisu u knjizi žalosti Orešković je napisao kako u ime hrvatskih građana i svoje osobno ime izražava najdublju sućut belgijskom narodu, posebice obiteljima i prijateljima onih koji su stradali.

'Naše misli i molitve su s njima', napisao je Orešković.

'Ovaj teroristički napad nije bio samo napad na Belgiju, nego na sve nas koji dijelimo iste vrijednosti i načela. Ostajemo ujedinjeni i nećemo dozvoliti da terorizam uništi ono što nam je najdraže. Obitelj smo koja oplakuje one koje smo izgubili, ali ostajemo ujedinjeni u našoj odlučnosti', napisao je Orešković.

Belgijski veleposlanik Philippe Benoit rekao novinarima da je 'jako dirnut' brojnim porukama koje je veleposlanstvo primilo, izrazima sućuti i potpore hrvatskih dužnosnika i građana.

'Jako smo dirnuti... i želio bih zahvaliti hrvatskim vlastima i hrvatskom narodu', rekao je veleposlanik.

Terorističke napade izvršene u Bruxellesu u utorak, u kojima je, prema posljednjim podacima, ubijena 31 osoba, a oko 300 je ranjeno, nazvao je 'užasnom tragedijom'.

'Meta nisu samo Belgija i Bruxelles, Bruxelles je napadnut kao politički simbol i to je bio napad na Europu, napad na demokraciju, naše vrijednosti i naš način života', istaknuo je Benoit.

Najavio je da će u petak od 10 do 12 sati biti otvorena knjiga žalosti za građane u belgijskom veleposlanstvu u Zagrebu (Pantovčak 125b1).

Podsjetimo, jučer su se u knjigu žalosti upisali ministar vanjskih poslova Miro Kovač i predstojnik Ureda predsjednice Domagoj Juričić. Građani će se u knjigu žalosti moći upisati od petka.