IZBJEGLICE I BREXIT

Oreškovićev debi u Bruxellesu na summitu EU-a

18.02.2016 u 08:56

Bionic
Reading

Počinje dvodnevni summit EU-a na kojem će se razgovarati o rješavanju izbjegličke krize i o britanskim prijedlozima za reformu Unije, a na summitu sudjeluje i hrvatski premijer Tihomir Orešković, koji je već sinoć bio na sastanku posvećenom izbjegličkoj krizi i boljoj suradnji zemalja kroz koje prolazi veliki broj izbjeglica

U četvrtak prije summita Orešković će imati bilateralne susrete s čelnicima europskih institucija - predsjednicima Komisije Jean-Claude Junckerom, Parlamenta Martinom Schulzom i Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Neposredno prije samog summita održat će se i mini-summit o migrantskoj krizi, sastanak tzv. 'koalicije voljnih', skupine 11 zemalja članica EU-a predvođenih Austrijom i Njemačkom.

Podsjetimo, Orešković je sinoć sudjelovao u Bruxellesu na sastanku o izbjegličkoj krizi odnonso radnoj večeri, koju je u zgradi Vijeća Europske unije organizirao predsjednik Vijeća Donald Tusk, a Orešković je kazao da se razgovaralo i o ulozi Turske te NATO-a kako bi se pokušalo zaustaviti ili usporiti izbjeglički val i dodao: 'Imali smo vrlo otvorenu raspravu. Svaka država je iznijela svoje stajalište o situaciji i prijedloge rješenja. Hrvatska podržava prijedlog slovenskog premijera da se pojačaju resursi na makedonsko-grčkoj granici, tamo su već poslani hrvatski policijaci. Mogu reći da smo dosta raspravljali o tom prijedlogu'.

Orešković smatra i da neće doći do zatvaranja granica na toj ruti, nego do jačanja nadzora što bi vodilo usporavanju migrantskog toka: 'Nitko neće u Europi zatvoriti granice, nego malo pojačati kontrolu , a treba vidjeti što to sad znači. Ako Austrija pojača nadzor i smanji broj ulazaka, onda će to napraviti Slovenija pa redom Hrvatska, Srbija i Makedonija'.

S kolegom iz Slovenije Miro Cerarom te srpskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, Orešković je, kako je istaknuo, dogovorio da će surađivati ako dođe do promjene.

Na marginama summita EU-a Orešković će imati i bilateralni susret s britanskim premijerom Davidom Cameronom, naime, britansko pitanje (Brexit) bit će jedna od glavnih tema summita, a Orešković je rekao da Hrvatska podržava dogovor s Velikom Britanijom i želi da ona ostane u EU.