unutarstranački izbori

Ostojić ulazi u utrku za šefa SDP-a jer Paunović nema dovoljno stranačkog staža?

21.08.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Ranko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a te bivši potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, planira se kandidirati za šefa SDP-a

'Zatražio sam podršku županijskih odbora za kandidaturu jer je jučer otvoren kandidacijski postupak. Kako su sve do utvrđivanja kandidata samo najave, onda ćemo sačekati zaključenje kandidacijskog postupka', kazao nam je Ostojić.

Upitan je li razlog njegove kandidature činjenica da se Zoran Paunović, mladi i ambiciozni makarski gradonačelnik, ne može kandirati jer mu, kako neslužbeno doznajemo, navodno nedostaje 11 dana do pet godina članstva u stranci, što je jedan od uvjeta, Ostojić je kazao da će o tome jesu li ispunjeni svi kriteriji za njega, Paunovića i sve druge kandidate odlučiti Središnja izborna komisija, a ne neimenovani izvori.

'Zanimljivo je da vi raspolažete podatkom koji bi trebao biti zaštićen', poručio nam je Ostojić.

Da Paunovićeva kandidatura visi, jasno je i iz maila koji je Ostojić uputio stranačkim kolegama, a u posjedu je tportala. U njemu navodi da mu je namjera bila kandidirati se za člana Predsjedništva stranke, ali nakon današnje informacije, prema kojoj će Paunoviću biti uskraćena mogućnost kandidature za najvišu funkciju u stranci, odlučio je zatražiti potporu i za predsjednika stranke.

Paunović među dalmatinskim SDP-ovcima, napose onima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kotira kao novo lice pred kojim je budućnost i uvjereni su da bi imao šansu postati šef stranke. Što na sve kaže Paunović, nismo uspjeli doznati jer na pozive i poruke nije odgovarao.

Podsjetimo, izbori u SDP-u za sva tijela, pa i za novog šefa, zakazani su za 14. rujna, a sve kandidature moraju prispjeti do 29. kolovoza u ponoć. Nakon toga u roku od 48 sati Središnja izborna komisija stranke i županijske izborne komisije utvrdit će liste svih kandidata.

Kandidat za šefa stranke prema SDP-ovim pravilima igre može biti osoba koja na dan raspisivanja izbora ima pet godina staža u stranci te čiju kandidaturu podrže najmanje tri županijske organizacije ili trideset općinskih, odnosno gradskih organizacija ili najmanje 500 članova s pravom glasa. Također, kandidat za predsjednika mora imati podmirenu članarinu i ne smije imati pravomoćnu kaznenu presudu za kaznena djela, a također ne može biti ni osoba kojoj je izrečena stegovna mjera privremenog oduzimanja prava na obnašanje funkcija.

Želju da postanu čelni ljudi socijaldemokrata do sada su iskazali saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, sociologinja i kroatologinja Sanja Major, potpredsjednica Foruma žena SDP-a, te načelnik Općine Kalnik i bivši predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer.