UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Hajdaš Dončić jedini kandidat za šefa SDP-a, a Grbin cilja na Ustavni sud?

03.07.2024 u 09:15

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić mogao bi ostati i jedini kandidat za predsjednika te stranke, nakon što je aktualni šef stranke Peđa Grbin odlučio da se više neće natjecati na tu funkciju nakon izbornog poraza u travnju

Rok za ponošenje kandidatura u SDP-u je do 19. kolovoza, no zasad je izvjesno da kandidatkinja neće biti Mirela Ahmetović, a neće ni Tonino Picula, iako je na izborima za Europski parlament ostvario odličan rezultat i ušao s ogromnim brojem preferencijalnih glasova.

On svojim suradnicima poručuje da se sprema kandidirati samo za Predsjedništvo (a model izbora je takav da se potpredsjednici biraju tek iz Predsjedništva po broju glasova, pa nema izravne kandidature za tu funkciju u SDP-u), jednako kao i Mirela Ahmetović, piše Novi list.

Ona se izravno obratila Glavnom odboru prošlog tjedna, rekavši kako je prošli put, kad je bila kandidat za šefa stranke 2020. godine, jasno shvatila poruku članstva da stepenice ne treba preskakati. Poručila je da ju je u četiri godine, koliko je bila politička tajnica stranke, vodila poniznost prema članstvu te je upoznala rad stranke iznutra, a sad smatra da je vrijeme da preuzme i funkciju koja je izborna, te se kandidira za Predsjedništvo u nadi da će osvojiti dovoljno glasova da postane i potpredsjednica.

Spominju se još dva imena - koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević - no oni završnu odluku o kandidaturi još nisu donijeli, piše Novi list.

Manja je šansa da to bude Jakšić jer je on otpočetka kandidaturu dogovarao s Hajdašem Dončićem, s kojim dijeli bazu na sjeveru Hrvatske pa je svjestan da matematika ne radi u njegovu korist sad kad je Hajdaš već izašao s kandidaturom. No, Jakšić se pokazao jako dobrim šefom saborskog Odbora za pravosuđe u prošlom mandatu te je postao nacionalno etabliran, a to je problem koji ima drugi potencijalni kandidat, Mišo Krstičević, koji sigurno još nema nacionalnu prepoznatljivost, mada predstavlja mlađu, uspješnu generaciju lokalnih čelnika u stranci.

Uz njega bi mogli biti brojni mladi gradonačelnici, tzv. neretvanska skupina, ali i 'ženska kvota' u stranci jer ga podržavaju i Mirela Ahmetović i Sabina Glasovac, smatrajući kako uspješni mlađi liječnik, rođen 1987. ujedno i gradonačelnik u drugom mandatu, ima sve referencija za osvježavanje stranke koja je već godinama umorna od međusobnih svađa i sukoba, i koja stranku može pozicionirati natrag na čvrstu ljevicu, bez natruha populizma.

Za razliku od Hajdaša Dončića, koji je i dalje Milanovićev kadar, jer je bio članom njegove vlade kao ministar prometa, a i danas su vrlo bliski, Krstičevića bi se (kao i Jakšića) moglo smatrati kandidatom koji bi SDP mogao emancipirati od utjecaja predsjednika Zorana Milanovića. Sam Krstičević spreman je, čini se, i preseliti iz Ploča, odnosno Splita gdje radi, u Zagreb jer je sada dobio i saborski mandat.

Dosadašnji predsjednik SDP-a Peđa Grbin mogao bi uskoro završiti u Ustavnom sudu, u čemu će mu opet pomoći Milanović na način da su uredi predsjednika i premijera krenuli u proces boljeg međusobnog dogovaranja oko popune mjesta u nizu institucija – dogovorili su se oko SOA-e, a uskoro se dvije stranke moraju dogovoriti i oko Ustavnog suda za koji im treba dvotrećinska većina, odnosno konsenzus. Čini se da je Milanović spreman popustiti oko nekih drugih kadrovskih pitanja HDZ-u, samo kako bi Grbin dobio podršku za Ustavni sud, zaključuje Novi list.