POD PRITISKOM INFLACIJE

SDP: Dignuti prag na 60 tisuća eura za mikropoduzetnike za ulazak u sustav PDV-a

02.07.2024 u 12:56

Bionic
Reading

Klub zastupnika SDP-a uputio je u utorak u saborsku proceduru izmjene Zakona o PDV-u, u dijelu koji se odnosi na prag za ulazak u sustav PDV-a, tražeći da se za mikropoduzetnike prag podigne s 40 na 60 tisuća eura kako bi u uvjetima inflacije ostali konkurentni

Taj prag je već neko vrijeme isti, bez obzira na inflaciju, a mi smatramo da ga treba podignuti kako bi najmanjim poduzetnicima omogućili da rade u povoljnim uvjetima, a s obzirom na način kako se obračunava i naplaćuje PDV, ovime za državu neće nastati nikakva promjena, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na koferenciji za novinare u Saboru.

Njegov stranački kolega Boris Lalovac pojasnio je da predlažu da se za mikropoduzetnike povisi prag za ulazak u sustav PDV-a s 40 na 60 tisuća eura kako bi im se olakšalo poslovanje i kako bi unatoč ovoj visokoj inflaciji brojni mikropoduzetnici mogli biti konkurentniji.

U SDP-u smatraju da se povećanjem praga većem broju malih poduzetnika omogućava da smanje svoje operativne troškove i više investiraju u svoje poslovanje, da budu konkurentniji na tržištu jer će moći nuditi niže cijene ili više ulagati u kvalitetu svojih proizvoda i usluga, a viši prag može potaknuti veći broj subjekata na pokretanje vlastitog posla, što može rezultirati povećanjem broja malih poduzeća i obrta.

Povećanje praga pomoći će u usklađivanju hrvatskih poreznih politika s onima u drugim zemljama članicama EU, poboljšavajući međunarodnu reputaciju Hrvatske kao povoljnog poslovnog okruženja, a pozitivni učinci na konkurentnost, poduzetništvo i usklađivanje s EU standardima čine ovaj prijedlog korisnim za gospodarstvo i društvo u cjelini, obrazlažu iz SDP-a.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek / PIXSELL

"Vlada je govorila da će to napraviti, međutim, ne poduzima ništa da omogući najmanjim poduzetnicima da posluju lakše niti znaju uopće koliko bi taj prag trebalo podignuti”, upozorio je Grbin.

Naveo je različite primjere iz susjednih zemalja od kojih Slovenija ima 50 tisuća, Italija 85, Slovačka oko 60 tisuća eura te pojasnio da su u svom prijedlogom po uzoru na Slovačku našli nekakvu sredinu između rješenja u Sloveniji i Italiji, što će, vjeruje, biti od koristi našim mikropoduzetnicima.

Na novinarski upit Lalovac je ocijenio i da Hrvatska još uvijek ima jednu od najvećih stopa inflacije u eurozoni, a očekuje da će se do kraja godine kretati oko četiri posto.