utaja poreza

Otkriveni detalji: Evo kako je banda uhićena u akciji USKOK-a prala novac

27.06.2024 u 19:37

Bionic
Reading

Policija i USKOK danas su započeli s uhićenjima u Zagrebu, Bjelovaru i Splitu

N1 je objavio nove detalje operacije koju su policija i USKOK danas započeli uhićenjima u Zagrebu, Bjelovaru i Splitu. Prema prvim informacijama, akcijom je obuhvaćeno najmanje sedam osumnjičenih koji se, kako smo već javljali, terete za utaju poreza i pranje novca.

Porez su utajivali putem lanca tvrtki, koristeći metodu tzv. nestajućeg trgovca. Radi se o poznatoj metodi koja godišnje Europskoj uniji uzrokuje štetu od preko sto milijardi eura. Državni proračuni, zbog toga, ostaju zakinuti za prihode od poreza.

Kako 24sata neslužbeno doznaju, riječ je o utaji poreza i pranju novca. Sedmero osumnjičenih je navodno kroz tvrtke u Hrvatskoj utajivalo porez, konkretno PDV. Koristili su model 'nestajući trgovac' što je kompliciran, ali i sve češće korišten model u ovim kaznenim djelima. Tvrtka koja se naziva 'nestajući trgovac' se koristi u planiranu svrhu izbjegavanja plaćanja poreza.

To se radi tako da ta tvrtka bude u lancu prodaje i kupac i prodavatelj robe. Kao prodavatelj naplaćuje PDV od kupca, ali ga ne uplaćuje u državnu proračun. S druge strane, kupac svoju poreznu obvezu umanjuje za iznos kojeg je na ime PDV-a platio nestajućem trgovcu i još zatraži i povrat poreza ili olakšicu, ovisi na što ima pravo po zakonu. Tvrtke tako međusobno u krug prodaju i kupuju robu, kao na vrtuljku.

Zloupotrebljavaju i zakone i propise, te robu 'prodaju' i po državama Europske unije. Prema Europolu, godišnje se tako utaji na milijarde eura. Navodno je jedan osumnjičeni iz Splita otprije poznat policiji iz istraga splitskih narkokartela povezanih s Nenadom Petrakom.

USKOK i policija trebali bi tijekom sutrašnjeg dana službeno potvrditi kolika je šteta u ovom slučaju nanesena hrvatskom proračunu.

Pranje novca

Osim što ih se povezuje s utajom poreza, ove osumnjičene tereti se i za pranje novca. N1 sada doznaje da su novac izvučen iz domaćih tvrtki prebacivali off-shore kompanijama te preko njih kupovali kriptovalute. To je, dakle, bio jedan od načina skrivanja ilegalne zarade.

Inače, među osumnjičenima je i osoba koja je u krim-miljeu već poznata po financijskim prijevarama.

Šverc droge

Prošle godine završio je pod istragom zbog sudjelovanja u trgovini drogom iz Španjolske, a nakon što je uhićen u BiH, nedavno je izručen Hrvatskoj. Vrlo brzo nakon pritvaranja, pušten je da se brani sa slobode, no sada su mu istražitelji ponovno pokucali na vrata.

Prema informacijama do kojih smo došli, u ovom slučaju nije pran novac zarađen od trgovine drogom.

sve osim nogometa

Učitavanje...