JOSIPOVIĆ I LEKO

'Ovi euroizbori su prijelomni u EU, ali i u Hrvatskoj'

31.03.2014 u 11:32

Bionic
Reading

Do početka kampanje za izbore za Europski parlament dijeli nas otprilike tjedan dana, no europski izbori već lagano postaju javna tema u hrvatskom društvu. Zasada se uglavnom govori o tome tko će biti na kojoj listi, a sa službenim početkom kampanje trebale bi se otvoriti i druge teme. Kakvu kampanju priželjkuju, upitali smo i predsjednika Ivu Josipovića i predsjednika Sabora Josipa Leku

'Želim, ne kao predsjednik, nego kao građanin RH, kampanju u kojoj će sudionici izbora, naše stranke, približiti Hrvatskoj važnost izbora, važnost institucija EU te naravno planove i viziju našeg članstva u EU. Znamo da su očekivanja od EU kod nas visoka te mislim da treba osvijestiti to da naš uspjeh u EU ovisi prije svega o našem angažmanu. EU je vrlo dobro sredstvo za ostvarivanje prosperiteta, demokracije, slobode i ljudskih prava, a o nama ovisi kako ćemo iskoristiti tu priliku', kazao je predsjednik Ivo Josipović.

Pozitivna kampanja u kojoj će se istaknuti vrijednosti Europske unije te približiti građanima ono što znači i o čemu odlučuje EU - tako nešto priželjkuje predsjednik Sabora Josip Leko.

'To smatram najvažnijim u ovim izborima. Oni su na neki način prijelomni i u Europskoj uniji i u Hrvatskoj, jer je Europski parlament dobio nove zadaće, novi djelokrug i taj dio bi u svakom slučaju morao više zainteresirati građane Hrvatske, kao i to tko će ih predstavljati u EU', kazao je Leko.

Kao jedna od tema mogla bi se nametnuti i dvojezičnost. Upitan je li to tema koja bi trebala prevladavati kampanjom, Leko je kazao: 'Tolerancija i uvažavanje različitosti - na tome je sagrađena Europska unija i to je legitimna tema. Mislim da za Hrvatsku ima važnijih tema.'