Sigurna turistička destinacija 2022.

Ovo je Jacob Bradley, prvi američki policajac koji će uvoditi red u Splitu; pridružio se stranim policajcima iz čak 10 zemalja

02.08.2022 u 14:42

Bionic
Reading

Policajac Jacob Bradley prvi je Amerikanac koji sudjeluje u međunarodn​oj​ policijsk​oj ​suradnj​i​ u okviru projekta ​"​Sigurna turistička destinacija 2022​", a danas je predstavljen u Splitu

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić je rekao da su trenutno u toj županiji policijski djelatnici iz deset država, da sve ukazuje na to kako se radi o dobro izmišljenom projektu i da se ove godine realizira na način koji im daje optimum iskoristivosti onog što su planirali.

​"Ti policijski službenici nam pomažu izgraditi image Hrvatske kao sigurne destinacije, potvrditi ga i održati što je krajnji cilj našeg projekta", kazao je Marendić.​

Uz Bradleya na konferenciji za medije je bila i predstavnica američkog veleposlanstva Amy Davison koja je izjavila kako je iznimno sretna što je nakon 17 godina, koliko egzistira projekt sigurne turističke destinacije, danas u Splitu. Kazala je da se radi o iznimnom programu, kao i da se nada kako će policajac Bradley u izvrsnoj suradnji u Hrvatskoj naučiti puno od domaćih kolega. Ovo danas je kruna 30-godišnje suradnje, a Davison se nada da će se tako dalje i nastaviti.

​Jacob Bradley dolazi iz države Georgia​. ​Radi u policijskoj postaji u SAD-u 11 godina na poslovima vezanim za migracije i drogu​, a već neko vrijeme radi u inozemstvu i pomaže u svakodnevnim poslovima kao što će mu ovo ljeto biti zadatak i u Hrvatskoj.

  • +9
Projekt Sigurna turistička destinacija 2022. Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

​"Ovo je prvi put da smo došli u Hrvatsku samo kako bi pomogli ljudima. Najveći mi je problem savladati jezičnu barijeru kako bi mogao lakše riješiti problem. Ovdje sam već duže od tjedan dana, a ostat ću ukupno tri tjedna. Planiram se vratiti i dogodine", kazao je Bradley.

Upitan da usporedi rad hrvatskog i američkog policajca rekao je da u Splitu ne treba oružje dok u Americi ne bi otišao u javnost bez oružja​. Dok patrolira po Splitu priča s ljudima, rukuje se s njima i ljudi ga žele vidjeti. U Americi je puno više zločina i incidenata u koje je uključeno oružje i nasilje, a u Splitu nisu čuli za niti jedan takav incident. Potvrdio je da je Split sigurna destinacija i mjesto gdje bi želio da dođe njegova obitelj.

Novinarima je otkrio da do sada s turistima nisu imali nikakve negativne interakcije te da je prošlu sezonu odradio na Maldivima gdje je sa svojim timom provodio mjere oko covida i vježbali su tamošnju policiju ponašanju u krizi.