roditelji zabrinuti

Ordinacije krcate, a liječnika nema: U Zagrebu 5000 djece ostaje bez pedijatra

24.10.2024 u 20:51

Bionic
Reading

Hrvatska ima velik problem s nedostatkom pedijatara. Nedostaje ih 87, a od 243 koliko ih imamo, njih 85 stariji su od 60 godina. U tri zagrebačka kvarta tako će čak 5000 djece ostati bez primarnog pedijatra

Nakon 37 godina rada, 68-godišnja zagrebačka pedijatrica Metka Regan, koja radi u domu zdravlja na Knežiji, odlazi u mirovinu.

'Radit ću do 31. prosinca. Osim što sam tu radila, sedam godina prije radila sam izvan Zagreba. Došlo je vrijeme, moram se ići odmoriti', kazala je ova liječnica, koja brine za više od 1600 djece, za HRT.

Kroz njezinu ordinaciju dnevno prođe pedesetak djece, a mailove i pozive ne broji.

Roditelji zabrinuti

'Doktorica ide u mirovinu nakon šest i pol, skoro sedam godina što smo zajedno. Tužno je to jer su roditelji jako zabrinuti, hodaju od ordinacije do ordinacije. Druge ordinacije koje rade su prekrcate, imaju previše posla, odgovornost je velika', napominje medicinska sestra Renata Šegić.

I nije problem samo na Knežiji. I u susjednim četvrtima ista je situacija.

'Špansko - doktor pedijatar je nažalost preminuo. Od nove godine je pedijatrica koja ima preko 75 godina - u penziji. Ona isto nema snage. Moja ordinacija je treća koja je sad u problemu. Znači bit će blizu 5000 djece bez službenog pedijatra ako se nešto ne riješi', naglašava pedijatrica Regan.

Postoji li rješenje?

'Nadamo se da sad, kako su porasli i koeficijenti i plaće i u domovima zdravlja i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - da bi mogli naći nekoga tko će iskazati interes za rad kod nas', rekla je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Zapad Jelena Rakić Matić.

Imaju osam specijalizantica, a prvu u sustavu očekuju potkraj iduće godine. A s obzirom na to kakva je situacija u Prečkom, neizvjesnost je sve veća. Prema riječima ravnateljice, dom zdravlja je proveo 14 natječaja u potrazi za pedijatrom koji bi preuzeo ordinaciju. Pedijatar nije pronađen, pa su odlučili 'ugasiti tim'.

Pitanje je hoće li djecu morati preuzimati obiteljski liječnici jer samo u Zagrebu nedostaje šest pedijatrijskih timova, a sedam ih je bez nositelja, što znači da se pedijatri izmjenjuju svaki dan ili tjedan.