Palenta s mišancijom

Palenta s mišancijom

08.02.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Izvrsno tradicionalno jelo s voćnim obratom. Sigurno će se svidjeti svim južnjacima.

SASTOJCI:

1 kg mišancije
200 g skute ili ne jako slane fete
200 g palente

Za umak:

50 g crnih maslina
1 žličica kapara
1 filet slanih srdela ili inćuna
pola režnja češnjaka
2 žlice limunovog soka
80 ml maslinova ulja + još za serviranje
200 ml soka od crvenih naranči
1 žličica senfa dijon
za palentu:
2 l vode
1 žlica soli
300 g kukuruzne krupice
4 + 2 žlice maslaca

PRIPREMA:

Pustite vodu da zavre, posolite. Uspite kukuruznu krupicu postupno u vrelu vodu, miješajući dok se ne počne zgušnjavati. Nastavite kuhati na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, oko 45 minuta. Provjerite za sol, umiješajte četiri žlice maslaca.
Odvojite masline od koštica.
Ručno ili u kuhinjskom robotu sitno nasjeckajte masline, kapare, slanu srdelu i češnjak, dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje, senf i narančin sok. Popaprite i probajte za sol.
U dosta kipuće slane vode kuhajte mišanciju oko pet do osam minuta. Ocijedite dobro i rasprostrite u jednom sloju, da se brže ohladi – tako će zadržati lijepu zelenu boju.
Pokapajte malo umaka po palenti, posložite na to mišanciju i sir u komadićima i dovršite s još umaka. Po želji pokapajte s još maslinova ulja.