dobili odobrenja

Palo je rukovanje kojeg se Putin užasavao: Kreću li Ukrajinci u totalni rat?

12.09.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken dao je najjači nagovještaj dosad da će Bijela kuća ukinuti svoja ograničenja Ukrajini za korištenje oružja dugog dometa, koje joj isporučuje Zapad, u napadima na ključne ciljeve u Rusiji

Pretpostavlja se da je odluka već donesena u četiri oka jer je državni tajnik rekao u Kijevu da će SAD nastaviti prilagođavati svoju politiku, piše Guardian.

Govoreći u Kijevu uz britanskog ministra vanjskih poslova Davida Lammyja, Blinken je rekao da je SAD 'od prvog dana' bio spreman prilagoditi svoju politiku kako se mijenjala situacija na bojnom polju u Ukrajini. 'Nastavit ćemo to činiti', naglasio je.

Blinken je rekao da će on i Lammy izvijestiti svoje 'šefove' - ​​Joea Bidena i Keira Starmera - nakon njihovih razgovora u srijedu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ministar vanjskih poslova sugerirao je da je iransko slanje balističkih projektila Moskvi promijenilo strateško razmišljanje u Londonu i Washingtonu. Bila je to 'značajna i opasna eskalacija', rekao je.

'Putin je eskalirao (situaciju, op.a.) isporukom projektila iz Irana. Vidimo novu osovinu Rusije, Irana i Sjeverne Koreje', dodao je Lammy te pozvao Kinu da 'ne veže svoju sudbinu' s onim što je nazvao 'skupinom otpadnika'.

Odluka će biti objavljena već sutra?

Izvori britanske vlade naznačili su da je već donesena odluka da se Ukrajini dopusti korištenje krstarećih raketa Storm Shadow za ciljeve u Rusiji, iako se ne očekuje da će to biti javno objavljeno u petak, kada se Starmer sastane s Bidenom u Washingtonu.

Dvojica čelnika planiraju razgovarati o ratu u Ukrajini i o tome kako bi se on mogao okončati. No budući da je cilj razgovora strateški, izbjegavat će intenzivan fokus na bilo koji pojedinačni sustav naoružanja.

Tijekom drugoga Starmerova posjeta SAD-u nije zakazana konferencija za novinare. No nakon posjeta mogli bi se odviti daljnji razgovori kako bi se ključni europski saveznici obavijestili o raspravama.

Posjet Blinkena i Lammyja Kijevu u srijedu te sastanak sa Zelenskim ne bi se dogodili da nije donesena pozitivna odluka o raketama Storm Shadow, dodali su izvori.

No smatralo bi se nepotrebno provokativnim javno objaviti odluku o upotrebi raketa dugog dometa u Kijevu. Također je vjerojatno da će i dalje postojati ograničenja oko ukrajinske upotrebe projektila, koji imaju domet od najmanje 305 kilometara, kako bi se izbjegli nepromišljeni ili nepotrebni napadi.

Govoreći u Kijevu, Lammy je rekao da neće otkriti detalje privatnih razgovora koji bi Putinu mogli dati prednost. Osudio je 'zlokobnu' invaziju ruskog vođe na Ukrajinu i optužio ga osobno za 'aroganciju i pohlepu'. 'Ovo je imperijalizam. Ovo je fašizam', rekao je.

Zelenski: Rusija ne razumije ništa osim sile

Ukrajina već mjesecima lobira za dopuštenje za gađanje aerodroma, lansera projektila te zapovjednih i kontrolnih centara duboko u ruskom teritoriju. Govoreći za Guardian u svibnju, Zelenski je rekao da su Bidenovo nerazumijevanje i postupni pristup koštali mnoge ljude života. To je Kremlju omogućilo da 'lovi' Ukrajince, požalio se.

Zelenski je pozvao predsjednika da prevlada svoje višegodišnje brige oko nuklearne eskalacije. SAD bi trebao 'više vjerovati u nas', naglasio je govoreći o Rusiji i dodajući: 'Moramo odgovoriti. Oni ne razumiju ništa osim sile.'

Teheran poslao Rusiji nove balističke rakete

Putovanje je uslijedilo 24 sata nakon što je Blinken u Londonu potvrdio da je Teheran poslao Rusiji nove balističke rakete. U Kijevu je Blinken rekao da daje snažnu poruku da su Britanija i SAD predani 'uspjehu' i 'pobjedi' Ukrajine.

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, Lammy je potporu Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini opisao kao trajno, 'stogodišnje partnerstvo'. Rekao je da vlada osigurava novi paket vojne pomoći, uključujući projektile Brimstone i samohodne topove AS-90. 'Prepoznajemo što je u pitanju: ne samo sloboda Ukrajine, već i sigurnost Europe i Zapada', izjavio je Lammy.