'najbolja šansa'

Raketa Storm Shadow mogla bi odlučiti rat, evo kakav je to projektil

11.09.2024 u 14:54

Bionic
Reading

Čini se da su Sjedinjene Američke Države spremne ukinuti ograničenja na rakete dugog dometa koje Ukrajina koristi za ciljanje duboko unutar Rusije. To bi omogućilo korištenje krstarećih raketa Storm Shadow. Radi se o projektilu britanske proizvodnje

Projektil Storm Shadow ima domet od oko 249 kilometara i dizajniran je tako da izbjegne otkrivanje unatoč niskom letu nakon lansiranja, piše Independent.

Vode se razgovori na visokoj razini o ovom pitanju, za koje Ukrajina smatra da je ključno za obranu od ruske invazije. Američki državni tajnik Antony Blinken, britanski ministar vanjskih poslova David Lammy i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebali bi raspravljati o ovom pitanju na sastanku u Kijevu u srijedu. Blinken je izjavio da je rat ušao u "kritičan trenutak".

Do sada su rakete Storm Shadow bile ograničene na ciljanje ruskih snaga unutar Ukrajine, uključujući i okupirani Krim. Ovi projektili vjerojatno su korišteni u najvećem ukrajinskom napadu na sjedište ruske Crnomorske flote prošle godine u Sevastopolju.

Ukrajina čeka dopuštenje SAD-a

Iako se vjeruje da Velika Britanija i Francuska, koja također koristi varijantu rakete Storm Shadow, podržavaju korištenje ovih projektila za udare duboko unutar Rusije, Ukrajina navodno čeka dopuštenje Washingtona, s obzirom na to da su američki sustavi ključni za lansiranje i ciljanje dalekometnih projektila.

SAD, koji je Ukrajini isporučio verziju ATACMS-a najvećeg dometa, balističkog projektila koji može preletjeti do 190 milja, i dalje je oprezan u vezi s ispaljivanjem projektila dugog dometa na Rusiju zbog straha od reakcije Moskve koja bi mogla eskalirati sukob. Posebno ih brine mogućnost da bi Rusija mogla odgovoriti raspoređivanjem nuklearnog oružja.

Rusija nabavlja iranske balističke projektile

Međutim, ta se pozicija čini promjenjivom, jer Rusija nabavlja balističke projektile od svog saveznika Irana. Teheran je službeno zanijekao izvoz projektila Moskvi, dok je Kremlj izjavio da produbljuje "suradnju" sa svojim saveznicima.

Joe Biden je izjavio da SAD također "razrađuje" načine kako ublažiti ograničenja na ukrajinsku upotrebu njezinih projektila dugog dometa ATACMS. O tome bi trebao razgovarati s britanskim vođom opozicije Keirom Starmerom u Washingtonu u petak.

Storm Shadow ima domet od 249 kilometara

Britanske rakete Storm Shadow, koje imaju domet veći od 240 kilometara, mogu ispaljivati ukrajinski zrakoplovi. Kijev već dugo lobira za dopuštenje da zapadne rakete dugog dometa koristi za udare duboko unutar ruskog teritorija.

Proizvođač MBDA izjavio je da je projektil, koji se ispaljuje iz zrakoplova, dizajniran tako da izbjegne otkrivanje unatoč niskom letu nakon lansiranja.

Za usporedbu, projektili Himars, koje isporučuju SAD i koje Ukrajina trenutno koristi, imaju domet od samo 80 kilometara, dok ATACMS ima domet od oko 466 kilometara.

Storm Shadow je težak 1300 kg, pokreće ga turbo-mlaznim motorom i putuje brzinom većom od 600 km/h. Dugačak je nešto više od pet metara i ima raspon krila od tri metra. Nakon lansiranja, oružje se, opremljeno vlastitim navigacijskim sustavom, spušta na nisku visinu kako bi izbjeglo otkrivanje prije nego što nacilja svoju metu pomoću infracrvenog tragača.

U završnoj fazi napada, projektil se penje na veću visinu kako bi povećao šanse za pogađanje cilja. Prilikom udara, probija metu prije nego što fitilj sa zakašnjenjem detonira glavnu bojevu glavu.

'Najbolja šansa' za Ukrajinu

Velika Britanija je prvi put potvrdila da će Ukrajini isporučiti rakete Storm Shadow u svibnju prošle godine. Tadašnji ministar obrane Ben Wallace izjavio je da će to oružje dati Ukrajini "najbolju šansu" da se obrani.

Prošli tjedan bivši ministar obrane Grant Shapps aktivno se zalagao za dopuštenje Ukrajini da gađa Putinove mete unutar Rusije, izdanjem "jednostavnog ultimatuma". Također je pozvao Francusku, SAD i Njemačku da slijede britansko vodstvo u podršci ukrajinskom odgovoru.

Ukrajina je tijekom rata nekoliko puta rasporedila rakete Storm Shadow. U lipnju prošle godine, tadašnji ministar obrane Ben Wallace izjavio je parlamentu da su projektili već imali "značajan utjecaj na bojištu".

Rakete Storm Shadow također su koristile britanske i francuske zračne snage u Zaljevskom ratu, Iraku i Libiji.