visoki dužnosnik otkrio

Ukrajina traži dozvolu za presedan: Za nas su iranske balističke rakete legitimna meta

10.09.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Visoki ukrajinski dužnosnik kaže da zemlje Zapada moraju dopustiti Ukrajini upotrebu oružja koje su joj isporučile za napad na vojna skladišta u Rusiji zbog snažnih sumnji da je Iran osigurao balističke projektile za ratne ciljeve Kremlja

Sjedinjene Države rekle su saveznicima kako vjeruju da je Iran poslao balističke projektile kratkog dometa Rusiji za rat u Ukrajini, rekle su dvije osobe upoznate s time za Associated Press tijekom vikenda, prenosi Independent.

Zapadne zemlje koje podupiru Ukrajinu u ratu oklijevale su dopustiti svojoj vojsci da napada ciljeve na ruskom tlu, strahujući da bi mogle biti uvučene u najveći europski sukob od Drugoga svjetskog rata, ali šef ureda ukrajinskog predsjednika rekao je da 'zaštita nije eskalacija'.

'Kao odgovor na isporuku balističkih projektila Rusiji, Ukrajini se mora dopustiti da zapadnim oružjem uništi skladišta u kojima se nalaze ti projektili kako bi se izbjegao teror', rekao je Andrij Jermak na svom kanalu na Telegramu. Nije precizirao koja zemlja isporučuje projektile.

Rusija koristi razorne rakete dugog dometa

Rusija je već izložila Ukrajinu opetovanim i razornim raketama dugog dometa i bespilotnim letjelicama koje su ubile više od 10.000 civila od početka rata u veljači 2022., prema podacima Ujedinjenih naroda, te otežale proizvodnju električne energije.

Ukrajina je, međutim, odbila popustiti i nedavno je pokrenula hrabar upad u rusku regiju Kursk, čak i dok se trudila obuzdati ruski prodor u regiji Doneck u istočnoj Ukrajini.

Rusija uvozi bespilotne letjelice Šahid iranske proizvodnje od 2022. Moguća isporuka iranskih balističkih projektila toj zemlji također je uznemirila zapadne vlade jer se predsjednik Vladimir Putin obratio drugim zemljama kako bi dobio podršku.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak o izvješćima o iranskim raketama da 'ovakva informacija nije uvijek istinita'.

'Iran je važan partner'

Međutim dodao je: 'Iran je naš važan partner. Razvijamo naše trgovinske i gospodarske odnose. Razvijamo našu suradnju i dijalog u svim mogućim područjima, uključujući ona najosjetljivija, i nastavit ćemo to činiti u interesu naroda naših dviju zemalja.'

U Iranu je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani zanijekao da je Teheran naoružao Rusiju projektilima.

'Snažno odbacujemo optužbe o ulozi Irana u slanju oružja jednoj strani u ratu i procjenjujemo te optužbe kao politički motivirane', rekao je Kanani.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je izrazilo 'duboku zabrinutost' zbog te mogućnosti.

'Iran mora potpuno i definitivno prestati isporučivati ​​oružje Rusiji kako bi djelima, a ne riječima, dokazao iskrenost izjava svog političkog vodstva o neumiješanosti u poticanje ruskog ratnog stroja smrti', stoji u priopćenju.

Zabrinjavajući odnosi Rusije, Kine, Irana i Sj. Koreje

Direktor CIA-e William Burns upozorio je u Londonu tijekom vikenda na rastuće i 'zabrinjavajuće' obrambene odnose koji uključuju Rusiju, Kinu, Iran i Sjevernu Koreju. Te veze, rekao je, prijete i Ukrajini i zapadnim saveznicima na Bliskom istoku.

Kinesko ministarstvo obrane u ponedjeljak je najavilo pomorske i zračne vježbe s Rusijom ovog mjeseca.

Iako Kina nije izravno opskrbljivala oružjem Rusiju, postala joj je vitalna gospodarska slamka spasa kao vodeći kupac nafte i plina. Također joj je isporučila elektroniku i druge predmete za civilnu i vojnu upotrebu.