rat u ukrajini

Iran: Ne isporučujemo projektile Rusiji

09.09.2024 u 23:01

Bionic
Reading

Visoki zapovjednik Iranske revolucionarne garde odbacio je informacije da Iran šalje projektile Rusiji, objavili su iranski mediji u ponedjeljak, dok je Zapad zabrinut da bi ti projektili mogli biti korišteni za rat u Ukrajini

CNN i Wall Street Journal izvijestili su prošli tjedan, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Iran isporučio balističke projektile kratkog dometa Rusiji.

Brigadir Fazlolah Nozari, zamjenik zapovjednika središnjeg vojnog stožera Katam al-Anbije kaže kako "nijedan projektil nije poslan Rusiji, a ova je tvrdnja vrsta psihološkog rata", citirala je Iranska radnička novinska agencija.

"Iran ne podržava nijednu stranu u ukrajinsko-ruskom sukobu", rekao je Nozari.

EU je u ponedjeljak medijske napise ocijenila vjerodostojnima.

"Svjesni smo vjerodostojnih informacija saveznika o isporuci iranskih balističkih projektila Rusiji", rekao je glasnogovornik za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano.

"Proučavamo slučaj zajedno s našim državama članicama i ako se potvrdi, ova bi isporuka predstavljala značajnu materijalnu eskalaciju iranske potpore ruskom nezakonitom agresorskom ratu protiv Ukrajine", rekao je.

Čelnici EU-a prethodno su rekli da će na takav korak "odgovoriti brzo i u koordinaciji s međunarodnim partnerima, uključujući nove i značajne restriktivne mjere protiv Irana", dodao je Stano.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby kazao je u Washingtonu da ne može "potvrditi izvještaje da se transfer dogodio."

"Takav bi scenarij imao štetne učinke i na Ukrajinu i na Bliski istok", dodao je.

Upitan o izvješćima u ponedjeljak, Kremlj je priopćio da je Iran partner Rusije i da te dvije zemlje razvijaju dijalog na svim područjima.

Ukrajina je prošli tjedan upozorila da je produbljivanje vojne suradnje između Teherana i Moskve prijetnja Ukrajini, Europi i Bliskom istoku te pozvala međunarodnu zajednicu da poveća pritisak na Iran i Rusiju.

Svaka iranska isporuka balističkih projektila Rusiji označila bi oštru eskalaciju u ukrajinskom ratu, rekle su Sjedinjene Države u petak.

Tu je retoriku u ponedjeljak ponovio i glasnogovornik NATO-a, rekavši da je zapadni vojni savez svjestan medijskih izvješća, ali da se njima neće voditi.

"Kao što su saveznici ranije izjavili, bilo kakav prijenos balističkih projektila i povezane tehnologije od Irana Rusiji predstavljao bi značajnu eskalaciju", rekao je glasnogovornik.

Teheran i Moskva približili su se otkako je Rusija poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači 2022., a Iran isporučio svoje bespilotne letjelice Šahed ruskoj vojsci.