KOD FRANJE ASIŠKOG

Papa: Crkva mora odbaciti taštinu!

04.10.2013 u 14:11

  • +11

Papa Franjo u Asizu

Izvor: Reuters / Autor: Gian Matteo Crocchioni/Pool

Bionic
Reading

'Katolička crkva od najnižeg svećenika do pape osobno mora odbaciti taštinu, aroganciju i gordost te ponizno služiti najugroženijim pripadnicima društva', kazao je papa Franjo u petak u Asizu

Simbolično, Papin poziv stigao je iz Asiza, gradića u brdima centralne Italije u kojem je u 12. stoljeću živio sv. Franjo, po kojem je i uzeo ime. Papin apel dolazi u vremenu kada Crkvu potresaju financijski te skladali vezani uz seksualno zlostavljanje.

Sveti Franjo je štovan među katolicima, ali i drugim kršćanima zbog svoje jednostavnosti, siromaštva i ljubavi prema prirodi. Riječ je o kvalitetama koje su ujedno glavne odrednice papinstva novoga Franje od njegova izbora u ožujku ove godine.

Papa Franjo se u petak odmah poslije dolaska u Asiz (u središtu Italije), grad sveca čije je ime uzeo, zauzeo za Crkvu koja će biti solidarna s onima koji su na rubu društva i koja će raditi za mir.'Danas je tužan dan', rekao je misleći na dan žalosti koji je u petak proglašen u Italiji zbog brodoloma u Lampedusi u kojemu se utopilo 130 izbjeglica, a za 200 se još traga.Veoma ganut, Papa je osudio 'ravnodušnost prema onima koji bježe od ropstva i gladi kako bi pronašli slobodu, a nalaze smrt, kao jučer u Lampedusi'.

Franjo, koji je nesreću što se dogodila u četvrtak nazvao 'sramotom', još je u srpnju tijekom posjeta tom otoku - bio je to njegov prvi posjet izvan Rima - kritizirao 'globalizaciju ravnodušnosti' prema ljudima koji bježe od rata i siromaštva.Ovaj posjet Asizu ima snažnu simboličnu vrijednost jer prvom papi koji dolazi s juga omogućuje da, sedam mjeseci nakon izbora, pojasni svoju želju da predstavlja siromašnu Crkvu.

Sveti Otac nije pročitao pripremljen tekst, nego je spontanim riječima pozvao kršćane da slijede uzor siromaštva svetog Franje boreći se sa 'svjetovnim duhom, gubom i rakom društva koji ubija osobu i ubija Crkvu'.Papa je hodočašće u Asiz, grad mira, iskoristio kako bi pozvao svijet da 'poštuje stvorenja' i da 'čuje krik onih koji plaču, koji pate i umiru zbog nasilja, terorizma i rata', napose u Siriji.U prigodi blagdana svetog Franje, zaštitnika Italije, Papa je blagoslovio ulje koje su dale sve općine u zemlji, a koje će gorjeti uz grob 'poverella', asiškog siromaška.Papa je doputovao u Asiz u pratnji osmorice kardinala s kojima se tri dana savjetovao o reformama u Crkvi.U Asizu je bilo između 60.000 i 100.000 hodočasnika. Oni koji nisu mogli ući u stari grad pratili su svečanosti preko videozidova.