PRVA PROPOVIJED

Papa pozvao na zaštitu najslabijih i očuvanje prirode

19.03.2013 u 12:00

Bionic
Reading

U utorak je održana inauguracijska misa pape Franje. Na veliku svečanost došli su brojni europski i svjetski čelnici, predsjednici država i vlada te ministri, kao i brojni vjernici. Prema procjenama, na središnjem vatikanskom trgu bilo ih je oko 150.000. Papa Franjo je među okupljene stigao u otvorenom papamobilu, pozdravljao je i blagoslovio prisutne, ljubio djecu, ne mareći pritom za sigurnost

Prema informacijama iz Rima, na svečanu inauguracijsku misu pape Franje u Vatikan je stiglo više od 150.000 ljudi. Delegacije iz više od 130 zemalja došle su na papino ustoličenje: 31 šef države, 11 šefova vlada i plemića iz Belgije, Monaka, Španjolske, Nizozemske i Bahreina. Među brojnim dužnosnicima bili su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović sa suprugom te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Važno je napomenuti kako britanski premijer David Cameron niti britanska kraljica Elizabeta II. nisu među svjetskim čelnicima koji su stigli na svečano ustoličenje novog pape.

Britanski mediji pišu kako Cameron nije osobno došao jer je argentinski papa jednom Veliku Britaniju nazvao 'britanskim uzurpatorima Falklandskih otoka'. No izvori iz britanske vlade tvrde kako Cameronova odluka nema veze s tim jer je premijer na papino ustoličenje poslao dva ministra. Umjesto kraljice stigli su vojvoda i vojvotkinja od Gloucestera.

Pomno se pratila i predsjednica Argentine, Cristina Fernandez de Kirchner, koja je prisustvovala svečanosti unatoč brojnim medijskim napisima da je s papom u lošim odnosima. No nakon njihovog jučerašnjeg srdačnog susreta nagađa se da su uspjeli prošlost ostaviti iza sebe.

Papa Franjo na Twitteru

Prvi tweet koji je osvanuo na službenom Twitter profilu @Pontifex bio je HABEMUS PAPAM FRANCISCUM. Ipak, jučerašnji tweet zapravo je prvi tweet pape Franje. 'Dragi prijatelji, zahvaljujem vam od srca, tražim od vas da i dalje molite za mene. Papa Franjo', napisao je Jorge Mario Bergoglio, novi papa.

Središnji vatikanski trg ispunile su i tisuće vjernika, koje je papa pozvao da ne dolaze, nego da novac koji će potrošiti na putovanje radije daju siromašnima.

Unatoč tome, interes za svečano ustoličenje novog, simpatičnog i skromnog poglavara Katoličke crkve bio je ogroman. Vjernici diljem svijeta željeli su uživo svjedočiti trenutku službenog preuzimanja pontifikata, zbog čega su u Vatikanu bile velike mjere osiguranja.

Svečanost je započela na grobu Svetog Petra, ispod glavnog oltara bazilike. Svečanost je održana na blagdan Sv. Josipa, zaštitnika Crkve.

S nestrpljenjem se iščekivala prva papina propovijed, koja je održana na talijanskom jeziku, a iz Vatikana je najavljeno da se može dogoditi da se papa ne bude držao propisanog.

'Vidjeli smo da papa voli određeni element spontanosti', rekao je Federico Lombardi, vatikanski glasnogovornik.

'Na blagdan Sv. Josipa, na Ratzingerov imendan nastavljam njegovim stopama', rekao je papa u propovijedi i podsjetio na misiju Franje Asiškog te dodao da svi trebamo voditi računa jedni o drugima. Supružnici trebaju čuvati jedno drugo, svoju djecu, a ona kad odrastu postaju čuvari svojih roditelja', kazao je papa.

Papa Franjo spomenuo je nekoliko puta zaštitu okoliša i prirode kao jedan od 'Božjih darova'.

Papa je također istaknuo da njegove poruke nisu upućene samo kršćanima, već svim ljudima dobre volje.

'Nemojmo nikada zaboraviti da je istinska snaga u služenju drugima. Samo onaj koji služi zna kako zaštititi', citirao je papa Mateja.

Propovijed je zaključio riječima 'Molite za mene!'.

Nakon njegovog blagoslova procesija predvođena Kardinalskim zborom vratila se u Baziliku Sv. Petra gdje je papa primio izaslanike i državnike koji su došli na njegovo ustoličenje.

Ustoličenje pape Franje