posebno ranjiva

Pariz domaćin donatorske konferenciji za pomoć Moldaviji: Ovisna o ruskim energentima, dio teritorija kontroliraju ruski vojnici

21.11.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Oko 45 zemalja i institucija sastat će se u ponedjeljak u Parizu kako bi obećali milijune eura pomoći Moldaviji jer se strahuje da bi mogla biti dodatno destabilizirana sukobom u Ukrajini

Moldavija, smještena između Ukrajine i Rumunjske, osjetila je posljedice porasta cijena hrane i energije i dolazak tisuća izbjeglica. Ta bivša sovjetska republika s otprilike 2,5 milijuna stanovnika, primila je više izbjeglica po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja.

Uvelike ovisna o opskrbi energijom iz Rusije, Moldavija se suočava sa sve većim poteškoćama jer dolazi zima, a Moskva smanjuje opskrbu prirodnim plinom za oko 40 posto, što narušava sposobnost Moldavije da opskrbi stanovništvo dovoljnom količinom električne energije.

Iako ima snažne povijesne i jezične veze sa susjednom članicom Europske unije Rumunjskom, Moldavija se oslanja isključivo na ruski Gazprom za uvoz plina.

"Moldavija je izravno pogođena jer je ovisna o ruskim energentima i zemlja je čiji dio teritorija kontroliraju ruski vojnici pa je posebno ranjiva", rekao je francuski diplomat novinarima na brifingu.

Na donatorskim konferencijama u Berlinu i Bukureštu ranije ove godine obećana je pomoć od 659 milijuna eura, odnosno 615 milijuna eura. No dužnosnici uključeni u te konferencije rekli su da su time obuhvaćena ponovljena obećanja, financiranje projekata i obećanja o ubrizgavanju novca u gospodarstvo, ali ne izravnu proračunsku potporu.

Nova pomoć trebala bi se iskoristiti za potporu moldavskom proračunu i opskrbi električnom energijom, kao i za pokrivanje troškova smještaja tisuća ukrajinskih izbjeglica.