KLJUČEVE O KLIN

Pariz uveo vožnju 'par-nepar' zbog zagađenja

17.03.2014 u 10:15

Bionic
Reading

Stotine policajaca u Parizu nadgledaju provedbu ograničenja vožnje, koje je francuska vlada uvela zbog velikih razina zagađenja. U ponedjeljak se mogu voziti samo automobili s neparnim registracijskim oznakama, a u utorak, ako restrikcije ostanu na snazi, na cestu će moći samo oni čija je posljednja znamenka registracijskog broja parni broj

Francuske vlasti odlučile su uvesti stroga ograničenja u prometu nakon što je pet dana zaredom razina zagađenja u Parizu i okolici prelazila sigurnu razinu, javlja BBC

Takvoj situaciji doprinijela je i kombinacija hladnih noći i toplih dana što je spriječilo raspršivanje smoga.

Slična mjera našla se na snazi i 1997. godine. Služba za nadzor kvalitete zraka u Parizu Airparif kaže da je to imalo značajan utjecaj na poboljšanje kvalitete zraka iako su kritičari osporavali rezultate.

Motocikli će također biti obuhvaćeni restrikcijama, koje su stupile na snagu u 5,30 sati i potrajat će do ponoći, a izuzeci se odnose na električna i hibridna vozila te za vozila u kojima je troje ili više putnika.

Dostavne tvrtke već se žale zbog izgubljenih prihoda. Bit će zanimljivo vidjeti kako će birači ocijeniti novu mjeru na izborima za pariškog gradonačelnika idućeg tjedna.

Više o toj temi možete pročitati ovdje