presuda vus-a

Pavlović: Građani se više neće moći kažnjavati ako otpad ne odlažu u ZG vrećice

03.06.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Čelnici dvaju udruga komentirali su u ponedjeljak odluku Visokog upravnog suda (VUS), koji je odluku o modelu prikupljanja otpadom u Zagrebu proglasio zakonitom, optuživši Grad Zagreb da je lagao VUS-u o načinu gospodarenja otpadom, a na sudu nisu provjerili činjenice

Čelnici dvaju udruga komentirali su u ponedjeljak odluku Visokog upravnog suda (VUS), koji je odluku o modelu prikupljanja otpadom u Zagrebu proglasio zakonitom, optuživši Grad Zagreb da je lagao VUS-u o načinu gospodarenja otpadom, a na sudu nisu provjerili činjenice.

"Osim što gradska vlast laže građanima, sada laže i VUS-u, što je kazneno djelo zbog čega ćemo podnijeti kaznene prijave protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića i predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića. Priču ćemo nastaviti dalje podizanjem ustavne tužbe", najavili su na konferenciji za novinare iz udruge Ekologija Grada Josip Pavlović, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branka Genzić - Horvat i predstavnik stanara i član MO Brune Bušića Marinko Blažević.

VUS je odbacio tužbe za nezakonitost novog modela sakupljanja i naplate odvoza otpada, koji je u primjeni od 1. listopada 2022. godine, koje su podigli Pavlović, Genzić - Horvat i više pojedinaca 2022. i 2023. godine, i ocijenio da je Grad Zagreb iskoristio zakonsku ovlast i odabrao model za koji je smatrao da je najučinkovitiji za postizanje cilja.

Pavlović odluku smatra spornom jer se odlukom VUS-a od sada građani neće kažnjavati, ako ne budu upotrebljavali plave vrećice.

"Ovom odlukom ukida se kažnjavanje korisnika, a to je bio jedini temelj sustava gospodarenja otpadom budući da Grad ništa drugo po tom pitanju nije napravio. Sada za preko 300.000 korisnika usluge prikupljanja komunalnog otpada u stambenim zgradama više ne postoji mogućnost kažnjavanja pa će se ovaj model i dalje raspadati, a za podružnicu Čistoće nastati još veća financijska šteta", rekao je Pavlović.  

Optužio je Tomaševića i Klisovića da su lažno i zlonamjerno VUS-u rekli da je u Gradu Zagrebu provedeno čipiranje za miješani komunalni otpad s UHF RFID naljepnicama, a postojeći sustav čipiranja pokazuje gdje su se kamioni kretali, ali ne i količinu i volumen otpada koji je preuzet od pojedinog korisnika. 

Pavlović kaže kako "zabrinjava što VUS nije išao provjeravati činjenice već ih je uzeo zdravo za gotovo, ali vjerojatno nisu  očekivali da bi im Grad Zagreb lagao".