N/A

Pečeni punjeni luk

04.12.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Pečeni punjeni luk

SASTOJCI:

8 glavica ljubičastog luka, podjednake veličine
200 g dimljenog hamburgera, narezanog sitno
2 rebra lisnatog celera, nasjeckanog
sol
svježe mljeveni papar
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
250 g mladog špinata, nasjeckanog
250 g bijelog kruha, francuza, nasjeckanog na kockice od oko 1,5 cm i prepečenog u pećnici
100 g cashew oraha – indijskih oraha, posoljenih i tostiranih, grubo nasjeckanih
50 g rastopljenog maslaca
200 ml pilećeg temeljca
80 g naribanog sira (gruyere ili provolone)

PRIPREMA:

Za luk:
Odrežite gornji dio luka i izdubite ga ostavljajući 2 ili 3 sloja. Izdubljeni dio nasjeckajte sitno.

Za punjenje:
Popržite hamburger dok nije hrskav i većina masnoće se ne otopi.
Izvadite hamburger rupičastom žlicom, tako da ostavite masnoću u tavi.
Dodajte luk, celer i sol na tu masnoću i pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte češnjak i pirjajte još par minuta, dok ne pusti aromu. Prebacite povrće u veću posudu i pomiješajte sa špinatom, kruhom, orasima, maslacem, temeljcem, sirom i hamburgerom.
Zagrijte pećnicu na 220°C.
Stavite glavice luka u vatrostalnu posudu, dodajte malo vode da pokrije dno, poklopite aluminijskom folijom i pecite oko 45 minuta dok luk potpuno ne omekša.
Smanjite temperaturu pećnice na 180°C.
Izvadite luk i izlijte vodu iz posude. Napunite glavice nadjevom i vratite ih u posudu premazanu maslacem. Pecite oko 30 minuta, dok luk ne dobije zlatnu boju.