ministar rada

Piletić: Građani neće pohvaliti povećanje plaća dužnosnika, ali nema mjesta populizmu

25.07.2024 u 22:03

Bionic
Reading

Ministar rada Marin Piletić komentirao je za Dnevnik HTV-a današnju odluku Vlade o povećanju plaća državnih dužnosnika

'S obzirom na to da je ovo treći mandat vlade Andreja Plenkovića, u proteklih osam godina jačali smo i socijalni standard, i gospodarstvo, i plaće kako u privatnom sektoru, tako u državnom i javnom. Prosječna plaća u posljednjih osam godina u Hrvatskoj je porasla za 76 posto, povećane su mirovine, nema razine socijalnih davanja koje nismo povećali, kojima nismo proširili obuhvat korisnika. I sada je došao korak da se definiraju i dužnosničke plaće. Osnovica koja je bila zajednička i za javne i za državne službenike sve do 2009. godine, od tada osnovica za plaće dužnosnika je jedno vrijeme stagnirala, dakle padala, od 2014. ona se nije mijenjala', rekao je Piletić za HTV.

Dodao je da je u mandatima Andreja Plenkovića osnovica za plaće državnih i javnih službenika rasla više od 40 posto te da su najavljenom reformom sustava plaća značajno povećali plaće za 244.000 državnih i javnih službenika. Naglasio je da plaće dužnosnika nisu bile u fokusu interesa Vlade, nego da su to povećanje ostavili za kraj, 'nakon svega što smo prije toga učinili - povećali osnovicu, povećali prosječne plaće, minimalnu plaću'. Svjestan je, kaže, da ovaj potez neće izazvati pretjerane pozitivne emocije kod građana.

  • +8
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Međutim, ovdje zaista nema mjesta ni za kakav populizam. Reforma plaća je kontinuitet ove vlade. Povećali smo prosječnu, povećali smo medijalnu za 103 posto, povećali minimalnu plaću. Mi ćemo tim tempo nastaviti i dalje. Ali u ovom trenutku došao red i na dužnosničke plaće, ne samo dužnosničke plaće u državnom sektoru, s obzirom da mi dužnosnike imamo i na lokalnoj i na regionalnoj', rekao je Piletić te je objasnio kako bi mogle rasti plaće i lokalnim dužnosnicima.

'Limitirani su oni maksimalni iznosi koje imaju lokalni čelnici, mislim pritom na gradonačelnika Zagreba, župane, gradonačelnike velikih gradova i načelnike općina. Limitirano je da plaća gradonačelnika Zagreba ne može biti veća od potpredsjednika Vlade. Međutim, s obzirom na to da smo povećali osnovicu, sada i oni imaju prostora povećati svoje plaće, ne samo zbog svojih plaća, nego s obzirom na njihove zakonske okvire, gdje plaća prvih izvršnih čelnika i službenika ne može biti veća od plaće gradonačelnika. Na taj način smo zakočili rast plaća lokalnih i županijskih službenika', objasnio je ministar rada.