Piletina s acetom
SASTOJCI:
2 mala pileta (rostera), razrezana na četvrtine
sol i svježe mljeveni papar
6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
250 ml suhog bijelog vina
250 ml kvalitetnog aceta balsamica
2 žlice kapara, ispranih i ocijeđenih
½ šalice kalamata maslina, otkoštenih
100 g kuhane šunke, narezane na male kockice
6 fileta slanih inćuna
2 žlice koncentrata od rajčica
500 ml pileće juhe
svježi peršin, nasjeckan
Za pire od krumpira i peršina:
500 g krumpira za pire (brašnasti)
300 g korijena peršina
150 ml punomasnog mlijeka
50 g maslaca
sol i papar
PRIPREMA:
Dobro začinite solju i paprom. U velikoj posudi s debelim dnom zagrijte maslinovo ulje i zapecite komade piletine sa svih strana. Dodajte vino i aceto balsamico i kuhajte dok većina tekućine ne ispari, okrećući meso da se obloži.
Dodajte kapare, masline, šunku, inćune i koncentrat od rajčica i kuhajte, miješajući 10-ak minuta. Dodajte juhu, smanjite vatru i kuhajte dok piletina nije kuhana, oko 20 minuta.
Pospite peršinom i poslužite s pireom od krumpira i peršina.
Pire od krumpira i peršina:
Skuhajte krumpir i peršin narezan na kockice u malo slane kipuće vode. Ispasirajte i prelijte vrućim mlijekom i dodajte maslac narezan na kockice. Vratite na vatru i miješajte dok niste zadovoljni gustoćom. Začinite sa soli i svježe mljevenim paprom.