NAJSUŠNIJA PUSTINJA

Planet zbilja odlazi kvragu: U Sahari već danima pada kiša!

07.09.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Klimatske promjene uistinu su iz temelja promijenile način na koji percipiramo informacije o vremenu, no vijesti koje posljednjih dana dolaze iz jedne od najvećih pustinja na svijetu nešto su dosad nezabilježeno. U Sahari, ogromnom prostoru poznatom po suši, naime, već danima pada kiša, i to prava, ne ona saharska koja posljednjih godina dobacuje do naših krajeva

Jedinstveni kišni događaj već danima se odvija diljem pustinje Sahare, jednog od najsušnijih mjesta na Zemlji, javlja Severe Weather Europe. Količina oborina možda se ne čini velikom prema standardima ostatka svijeta, ali u velikom dijelu Sahare u rujnu će pasti pet puta više oborina nego obično.

Ovakve padavine u Sahari se događaju jednom u desetak godina, ali rijetko u jesen. Obično su znak da se nešto mijenja u Zemljinom atmosfernom sustavu.

Petlja prognoze, koju je Zoom Earth objavio na mreži X u četvrtak ujutro, pokazuje kako se kiša kreće sjeverozapadnom Afrikom. Katkad slaba, a katkad jaka kiša nastavila je padati i kroz petak.

'U Maliju i Mauritaniji trenutno pada neuobičajeno visoka količina oborina', stoji uz radarsku snimku koja prikazuje kretanje kišnih oblaka nad pustinjom iz koje smo proteklih godina uglavnom dobivali - saharski pijesak.

  • +25
Saharski pijesak u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Sahara je vjerojatno najsušnije područje na Zemlji u kojemu tijekom cijele godine pada vrlo malo ili ništa padavina. Riječ je o jednoj od najvećih i najtoplijih pustinja na svijetu koja se proteže od Atlantskog oceana na zapadu do Crvenog mora na istoku, na više od 9,2 milijuna četvornih kilometara, navode na slovenskom amaterskom meteo portalu Neurje.