MNOGE LOKACIJE

Pogledajte kojih 17 mjesta svjetske baštine imaju najveći rizik od klimatskih promjena

30.08.2024 u 14:50

Bionic
Reading

Klimatske promjene više ne možemo ignorirati, a mnoga mjesta u Europi u bliskoj budućnosti bit će posve drukčija

Kako piše Euronews, 17 poznatih lokacija našlo se na popisu mjesta koje imaju najveći rizik od promjena usljed klimatskih promjena.

Od prapovijesnih slika do švicarskih ledenjaka, brojna mjesta europske svjetske baštine ugrožena su poplavama i sušom.

Od švicarskih Alpa do opere u Sydneyu, neke od najpoznatijih svjetskih lokacija svjetske baštine UNESCO-a mogle bi biti izbrisane klimatskim promjenama, pokazuje nova analiza.

Poplave, obalna erozija, klizišta, jaki vjetrovi, ekstremne vrućine ili oluje samo su neke od opasnosti povezanih s klimom koje pogađaju kultna mjesta diljem svijeta. Tvrtka za analizu podataka o klimatskim rizicima Climate X modelirala je kako će to utjecati na 500 takvih znamenitosti, identificirajući 50 najrizičnijih do 2050. ako se emisije stakleničkih plinova drastično ne smanje.

Na popisu se nalazi ukupno 17 europskih mjesta svjetske baštine, a poplave i suše su glavni rizici diljem kontinenta.

Poplave i suše

Švedska željezara Engelsberg najugroženija lokacija od klimatskih promjena u Europi, nalazi se na četvrtom mjestu na ljestvici 50 onih u svijetu koje su u opasnosti od površinskih i riječnih poplava. Datira iz 17. stoljeća i prepoznata je kao izvanredan primjer europskog industrijskog kompleksa i najbolje očuvani primjer švedskog posjeda za preradu željeza, koji je potaknuo prosperitet Švedske tijekom dva stoljeća.

Odmah ga slijedi Grotte Chauvet-Pont d’Arc u Ardècheu u Francuskoj, koji je na šestom mjestu. Ugrožena površinskim poplavama i klizištima, ukrašena špilja sadrži najstarije poznate i najbolje očuvane figurativne crteže na svijetu, koji datiraju čak 32.000 godina.

Na 11. mjestu, regija Jungfrau-Aletsch u švicarskim Alpama za dlaku izmiče među prvih 10. U njoj se nalazi najveći europski ledenjak, a ugrožen je riječnim poplavama. Sa sličnim prijetnjama suočen je industrijski kompleks rudnika ugljena Zollverein u Essenu u Njemačkoj (12. mjesto), dok je područje industrijske baštine Rjukan-Notodden (13. mjesto) u Norveškoj - koje je koristilo hidroelektranu za proizvodnju dušikovog gnojiva - u opasnosti od površinskih poplava.

Osnovana 1119. godine, opatija Fontenay u Francuskoj (17. mjesto) također bi mogla biti uništena površinskim poplavama ako se ne smanje emisije stakleničkih plinova.

Bugarski prirodni rezervat Srebarna (20. mjesto) - slatkovodno jezero od 600 hektara koje je leglo gotovo 100 vrsta ptica - i bioraznolika delta Dunava u Rumunjskoj (27. mjesto) ugroženi su riječnim poplavama. Oluje povećavaju rizike s kojima se suočavaju srednjovjekovni povijesni centri Stralsunda i Wismara u Njemačkoj (22.) i spektakularni vodeni vrtovi Studley Royal Parka u Engleskoj (24.).

Također u Ujedinjenom Kraljevstvu, mnoga škotska mjesta suočavaju se s klimatskim prijetnjama, od obalnih poplava na udaljenom arhipelagu St Kilda (45.) do klizišta u mlinarskom selu New Lanark iz 18. stoljeća (44.).

S druge strane, norveški Bryggen (31.) - povijesna lučka četvrt Bergena - suočava se s rizicima od obalnih poplava i suše; Provins, grad srednjovjekovnih sajmova (32.) u Champagneu (Francuska) je ugrožen riječnim poplavama, a zapadno-norveški fjordovi (40.) i španjolski most Vizcaya (43.) u opasnosti su od obalnih poplava.

Na 33. mjestu, španjolski nacionalni park Doñana također se nalazi među 50 najvećih suočenih s višestrukim prijetnjama, uključujući sušu i riječne, površinske i obalne poplave.

Lokacije u Indoneziji, Kini, Australiji, Japanu i Indiji dominiraju ostatkom top 50 lokacija s najvećim rizikom.

Gubitak mjesta svjetske baštine UNESCO-a, odabranih zbog njihovog kulturnog ili prirodnog značaja, bio bi razoran udarac - ali klimatske prijetnje već utječu na zajednice i gospodarstva diljem svijeta, upozorava Climate X.

'Naša otkrića služe kao oštro upozorenje vladama, zaštitarima i globalnoj zajednici da daju prioritet zaštiti našeg planeta - da očuvaju naše drevne spomenike i našu trenutnu imovinu i infrastrukturu - i da zaštite život danas i u budućnosti', rekao je izvršni direktor i suosnivač Lukky Ahmed.

Climate X modelira klimatski rizik za imovinu u stvarnom svijetu stvaranjem digitalnih 'blizanaca', pružajući uvid u budućnost te omogućuje procjenu utjecaja klimatskih promjena na imovinu ili nekretnine.