SVE JE MANJA

Što se događa s jednom od najljepših plaža u Europi: Izgled razvikane Pasjače izazvao zabrinutost

17.08.2024 u 12:20

Bionic
Reading

Izgled glasovite plaže Pasjača, koja se nedavno našla i na popisu najljepših skrivenih rajskih plaža u Europi, polako se mijenja, što je izazvalo veliku zabrinutost

European Best Destinations (EBD), predstavio je nedavno svoj popis najljepših plaža u Europi koje, kako su opisali, lokalno stanovništvo voli držati u tajnosti, a među njima se našla i konavoska ljepotica Pasjača.

Kako piše, Dubrovački vjesnik, ova lijepa plaža smještena u Konavlima između strmih litica nudeći spektakularan pogled sve se više mijenja.

'Gdje je nestala Pasjača i zašto?', pitanje je postavljeno u Facebook grupi Zavazda Konavle. Jedna od najljepših plaža na našem području, konavoska ljepotica Pasjača ovih dana izgleda znatno drugačije nego smo je navikli vidjeti na nebrojenim fotografijama koje su je i proslavile.

Komentatori se slažu da je svoje napravila priroda, a pojačana reklama ovoj plaži donijela je osim divljenja i neke druge, manje lijepe stvari.

  • +7
Plaža Pasjača Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

U grupi je postavljeno nekoliko fotografija u različitim fazama Pasjače, kad je kao s razglednice ali i kad more taj prelijepi prizor jednostavno odnese. Konavoska plaža Pasjača prije nekog je vremena od lijepog mjesta za kupanje u Konavlima postala pravi 'ljudski mravinjak'.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

'Ima li netko informaciju - nasipa li se plažu ikako? Ukoliko se ne nasipa, postoji li razlog zašto se brodovima ne nasipa pijesak (svjestan sam kako bi to zimi pod konavoskim stijenama vjerojatno more velikim dijelom odnijelo, ali opet bi tijekom ljeta sličilo na nešto - što je nekad bila)', zapitali su se neki u grupi Zavazda Konavle.

Pasjača se sve više mijenja

Objasnili i da Pasjača i nije uopće nikakva prirodna plaža već je nastala probijanjem tunela i nasipanjem kamenja s tadašnjih velikih gradilišta, a zbog toga je pristup do nje nezgodan, pa se sve i da se hoće, teško može često nasipati.

Nažalost jak vjetar koji je tamo čest također je utjecao na izgled ove divne plaže, poznate i diljem svijeta po svojoj divljoj ljepoti pa se tijekom njezin izgled poprilično promijenio te je sve manja.

Pasjača je godinama proglašavana jednom od najljepših te je svake godine najpopularnija destinacija mnogih i na društvenim mrežama, posebno na Instagramu, a iako je pristup do nje težak i opasan privlači ogroman broj turista.