OŠLJAK

Mjesto na kojem je vrijeme odavno stalo: Ovo je najmanji naseljeni otok Hrvatske

26.07.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, na otoku Ošljaku živi tek 35 stanovnika, a njihov broj uvelike varira o godišnjem dobu - zimi ih je tek desetak, dok u ljetnim mjesecima uz 'domaće' tamo borave i turisti koji ne kriju očaranost ovim otokom čija je površina 0,39 km²

Službeno se zove Ošljak i smatraju ga najmanje naseljenim otokom u Hrvatskoj, no lokalno stanovništvo zna ga i kao Lazaret, budući da je u 17. stoljeću služio kao bolnica (lazaret) gdje su smještali oboljele od gube i kuge sa cijelog zadarskog područja.

Danas je Ošljak mjesto iz snova za sve one koji žele odmor daleko od gradske vreve, a opet žele biti dovoljno blizu, kada im je to potrebno, da osjete i šušur. Nalazi se u Zadarskom kanalu, nedaleko od mjesta Preko na otoku Ugljanu, i na njemu ima nekih 60ak kuća okruženih prekrasnom prirodom i gustom vegetacijom borova i hrasta crnike.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

U njima preko zime živi desetak stanovnika, dok se ljeti ta brojka, bez turista, penje na 35. Nekada je ta brojka bila veća, pa na otoku postoji i škola koja je, nažalost, već desetljećima zatvorena zbog premalog broja učenika. No, nakon obnove ista danas služi kao kulturno-zabavno središte otočana.

Tu je i crkva svete Marije, nastala u 6. stoljeću, ruševine vjetrenjače iz 16. stoljeća te ostaci ljetne rezidencije obitelji Caloger. Ne može se ne spomenuti i ribarska luka, bunker iz Drugog svjetskog rata kao i povijesni dio naselja, u kojem se nalazi desetak kuća, poznat kao selo Valčić.

Otočić Ošljak Izvor: Profimedia / Autor: Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia

Za sve one koji žele nogom kročiti na Ošljak, dobro je znati da dva puta dnevno trajekt pristaje u luci, odakle možete za Preko ili Zadar, a budući da su na otoku zabranjeni automobili, po istom ćete se kretati biciklom ili pješice po pješačkoj stazi dugoj dva kilometra koja prolazi pored svjetionika i ostatak vjetrenjače. Šetnja stazom odvest će vas i do najviše točke otoka, na 90 metara nadmorske visine, gdje ćete doživjeti nezaboravan pogled.