BERITNICA NA PAGU

Remek-djelo majke prirode: Plaža do koje stižu samo oni najuporniji, pješice ili brodom

24.07.2024 u 12:10

Bionic
Reading

Kada iz Novalje krenete prema trajektnom pristaništu Žigljen, doći ćete do odvajanja koje vas vodi prema manje razivkanim mjestima na otoku Pagu. Posljednje od njih, Metajna, poznato je i po svoje dvije plaže Ručica i Beritnica, koje svojom ljepotom ostavljaju sve bez riječi i koje, ako ste na Pagu, morate posjetiti

Metajna je naselje na sjevernom dijelu otoka Paga i za razliku od Novalje, koja već godinama u velikoj mjeri privlači ponajviše partijanere koji odmor provode na plaži Zrće, Metajna je još uvijek omiljeno odredište za brojne obitelji. Automobilom će vam od Novalje do Metajne trebati nekih 20 minuta i do tamo ćete stići nakon što prođete Vidaliće, Kustiće i Zuboviće.

Ono zbog čega Metajna privlači sve, pa čak i domaće estradnjake koji su tamo snimali svoje glazbene spotove (Severina i Petar Grašo snimili su spot za pjesmu 'Unaprijed gotovo', natjecatelj ovogodišnje Dore Eugen snimio je 'tišine'...), ali i sve one koje sudjeluju u već dobro znanom 'Life on Mars' trailu, njezine su dvije plaže koje ostavljaju bez riječi.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Prva je Ručice i do nje je lakše doći, stoga je ona i razvikanija i posjećenija, no tek kada vidite i Beritnicu znat ćete da ste pronašli pravi mali raj na zemlji. Beritnica izgleda gotovo nestvarno, a do nje možete doći na dva načina - pješice 'preko brda' ili brodom.

Nestvaran prizor

Dok primjerice ležite na Ručici vidjet ćete brojne znatiželjnike kako se penju po stazi i kreću put Beritnice, u većini slučajeva neadekvatno pripremljeni, odjeveni tek u kupaće kostime i japanke. U trenutku kada, nakon nekih 15 minuta hoda stazom 'Life on Mars', dođete do penjačke stijene Stogaj, dijela kada kreće spuštanje prema ovoj plaži, ugledat ćete nestvaran prizor - tirkizno plavetnilo u kombinaciji s nestvarnim oblicima stijena i kamenja.

Plaža Beritnica, otok Pag Izvor: Profimedia / Autor: Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia

Upravo su tri velike stijene, koje izviruju iz mora, ono po čemu je Beritnica prepoznatljiva, ponajviše jer izgledaju kao umjetnička instalacija usred prirode. Hlada na ovoj plaži, baš kao i na većini plaža na otoku Pagu, nećete naći, a jedini prirodni hlad dobit ćete kada sunce 'zađe za brdo'.