raj na zemlji

Jeste li se okupali na njima? Na listi plaža s najmodrijim morem nalaze se čak tri hrvatske

25.07.2024 u 14:11

Bionic
Reading

Čak tri hrvatske plaže našle su se na laskavoj listi plaža s najplavijim morem na svijetu. Osim Grčkoj, to nije uspjelo ni jednoj drugoj zemlji

Prema novom istraživanju stručnjaka za putovanja u CV Villas, Europa je dom najplavljih mora na svijetu, pobijedivši čak i ona slavna poput Bora Bore i Maldiva. Kako se baš svako voli pohvaliti da se na godišnjem odmoru osvježio u najplavijem moru na svijetu, stručnjaci iz CV Villas željeli su konačno razriješiti nedoumice i otkriti gdje se na svijetu zapravo nalazi najplavlje more, piše Croatia Week.

Kako bi to otkrili, napravili su screenshotove Google karti od 200 plaža diljem svijeta i uz pomoć grafičkog alata pronašli RGB svake vodene površine. Dobivene rezultate usporedili su s RGB kodom najplavlje nijanse plave na svijetu (YInMn Blue), koju je Državno sveučilište Oregon službeno proglasilo najplavijom nijansom plave 2016. godine.

Plaža s najmodrijim morem je u Albaniji

Koristeći kalkulator colormine.org, istraživači su zatim utvrdili na kojim je lokacijama more najbliže YInMn plavoj boji. Istraživanje je otkrilo da plaža Pasqyra u Albaniji zauzima prvo mjesto s obzirom na to da je njezino more udaljeno samo 12,4 boda od YInMn plave nijanse. Poznata diljem svijeta kao Plaža ogledala, smatra se vrhuncem albanske obale u trenutku kada sunčeva svjetlost pada na površinu mora, stvarajući efekt zrcala.

Top 30 najmodrijih mora na svijetu:

  1. Plaža Pasqyra (Plaža ogledala), Albanija
  2. Paralia Mpouka (Long Beach), Grčka
  3. Kasiopi, Grčka
  4. Plage de la Vernette, Francuska
  5. Plaža Kaputas, Turska
  6. Plaža Voulisma, Grčka
  7. Plaža Foki, Grčka
  8. Praia do Carvalho, Portugal
  9. Omprogialos, Grčka
  10. Plaža Los Lances, Španjolska
  11. Plaža Troon, Škotska
  12. Zlatni Rat, Hrvatska
  13. Plaža Ploče, Crna Gora
  14. Marina del Cantone, Italija
  15. Plaža Cannon, SAD
  16. Cala Saona, Španjolska
  17. Keem Bay, Irska
  18. Antisamos, Grčka
  19. Plaža Kutleša, Hrvatska
  20. Štikovica, Hrvatska
  21. Platja des Tancats, Španjolska
  22. Platja Des Coll Baix, Španjolska
  23. Plaža Dafnoudi, Grčka
  24. Plaža Paloma, Francuska
  25. Praia de Boneca, Portugal
  26. Cala Figuera, Španjolska
  27. Miločer plaža, Crna Gora
  28. Plaža Matira, Francuska Polinezija
  29. Rt Kaliakra, Bugarska
  30. Playa El Doradillo, Argentina

Dvije grčke plaže rangirane su kao druga i treća najmodrija mora na svijetu; Paralia Mpouka na Peloponezu je druga s 13,6 bodova udaljenosti od YInMn Blue, a slijedi je Kassiopi na Krfu koji ima 14,1 koeficijent razlike u odnosu na 'najplaviju plavu' na svijetu.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Grčka zauzima čak sedam mjesta

Grčka mjesta za odmor nalaze se među prvih 30 više od bilo koje druge zemlje, zauzimajući sedam mjesta na popisu. Plaža Voulisma na Kreti nalazi se na šestom mjestu, što možda nije iznenađenje za one koji su je posjetili, budući da ultrabijeli pijesak i jarko tirkizno more čine savršenu sliku one s razglednica.

Odmah iza Voluisme, na sedmom mjestu je plaža Foki na Kefaloniji, koju slijedi još jedna plaža na Kreti, Omprogialos, na devetom mjestu. Antisamos u Kefaloniji je 18., a mala, ali slatka plaža Dafnoudi u Ediosu je 23. na svjetskoj ljestvici plave vode.

Hrvatska ima čak tri plaže s najmodrijim morem

Hrvatska je zauzela tri mjesta; plaža Zlatni rat na Braču je mjesto 12. najmodrijeg mora na svijetu, dok su Plaža Kutleša u Mimicama i Štikovica u Dubrovniku na 19. odnosno 20. mjestu.

Plage de la Vernette u Marseilleu je četvrta najmodrije more na svijetu, što je jedna od samo dvije francuske plaže koje se pojavljuju na popisu, dok je globalno poznata plaža Paloma na Francuskoj rivijeri na 24. mjestu.

I Španjolska se može pohvaliti s plažama s modrim morem

Španjolska također zauzima nekoliko mjesta; sedam kilometara duga plaža Los Lances, Andaluzija je 10., Cala Saona je 16., Platja es Tancats koja je dio Cala Algaiarens je 21., a slijede je Mallorca Platja des Coll Baix koja je 22. i plaža Cala Figuera na otoku Mallorca je 26. na listi. Plaža Troon u Škotskoj ima 11. najmodrije more na svijetu, dok je njen ne tako daleki rođak preko Atlantika, Keem Bay na zapadnoj obali Irske, 17. na svijetu.

Plaža Kaputas u Kasu u Turskoj ima petu najplaviju nijansu vode na svijetu, s gotovo 17 točaka razlike između njezinog koda boje i YInMn plavog koda. Zadivljujućem moru možete pristupiti parkiranjem na planinama iznad i spuštanjem niz 180 stepenica kako biste potpuno uronili u prekrasnu nijansu plave boje.