brčkanje ispod marjana

Samo ne na Bačvice: Evo gdje se kupati u Splitu dok se radi na Žnjanu

21.07.2024 u 13:10

Bionic
Reading

Dok traju radovi na 1,5 kilometara dugačkoj plaži Žnjan, stanovnici i posjetitelji Splita u potrazi su za najboljim rješenjima

Nakon što je ovo ljeto najveća i najpopularnija splitska plaža Žnjan u potpunosti zatvorena za kupače, mnogi se pitaju koje su im najbolje alternative za kupanje i odmor pokraj mora.

Žnjan je šljunčana plaža duga oko 1,5 kilometara, uz koju su se godinama protezali brojni kafići, beach barovi i fast food restorani. Međutim, zbog raznih kršenja propisa, većina ih uklonjena još 2021. godine, kada su započeli prvi manji radovi i preuređenja.

Žnjan je zatvoren - gdje se kupati?

No tek je ovo ljeto na red došao pravi posao te je cijeli Žnjan zatvoren za javnost kako bi do iduće godine bio u potpunosti preuređen. S obzirom na to da su se na ovoj plaži dnevno kupale stotine Splićana i turista, jasno je zbog čega je riječ o nemalom problemu za stanovnike i posjetitelje grada pod Marjanom.

Ipak, alternative postoje - donosimo vam pregled pet najljepših plaža u Splitu na kojima ćete se uživati kupati možda čak i više nego na popularnom Žnjanu.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Kašjuni

Apsolutni biser Splita su predivni Kašjuni. Ova plaža smještena je ispod južne strane Marjana te se ponosi čarobnim pogledom na šumu i brdo u kojem su u kamenu isklesani samostani pustinjaka iz srednjeg vijeka. Osim toga, uživat ćete u hladovini koju stvara obližnji šumarak, a tu je i dio ukrašen elegantnim palmama.

Jedina mana ove plaže jest nešto teža dostupnost te oštri kamenčići koji otežavaju ulaz u more, no smaragdnozeleno more i čak dva velika beach bara u neposrednoj blizini sve to nadoknađuju.

Plaže na Marjanu

Kada vrućine dosegnu svoj maksimum, nema bolje opcije za odlazak na kupanje od Marjana. Osim što ćete se prošetati putem kroz šumu, koji vas većinom štiti od izravnog sunca, na izboru ćete imati čitav niz malih i velikih uvala, što znači i da postoji mogućnost pronalaska komadića plaže samo za sebe.

Duž šume pronaći ćete drvene stolove i panjeve za odmor te lako dostupne ulaze u more, a tu su i dvije veće plaže - Prva voda i Bene. Do potonje vas čeka oko pola sata hoda, ali trud se isplati zbog velikog broja sadržaja koje nudi - od terena za nogomet, preko parka za djecu, do kafića i sladoleda u hladovini.

S druge strane, Prva voda je lakše dostupna te možete parkirati u njenoj neposrednoj blizini ili na glavnom parkingu od kojeg imate oko deset minuta hoda. Računajte na to da ondje nema kafića pa je važno ponijeti užinu sa sobom, ali kao što joj naziv govori, u neposrednoj blizini nalazi se pipa s pitkom hladnom vodom.

Ulaz u more je vrlo pristupačan, čista je te ima tuš i prostor za presvlačenje, a ako poželite više mira, uvijek imate opciju potražiti neku od plažica u blizini.

Trstenik

Zagriženi ljubitelji Žnjana ovih dana kupaju se na Trsteniku - plaži koja je praktično njegov nastavak. Izgleda gotovo identično: kamenčići, postupan ulazak u dubinu i besprijekorna čistoća, kao i blizina kafića, tuša i svlačionica garancija su odlično provedenog dana bilo da se uputite na nju sami, s društvom ili obitelji.

Firule

Ako ste pak zaljubljenici u pješčane plaže, preporučujemo vam odlazak na Firule. Smještene između Zente i Bačvica, odlična su opcija za sve one koji uživaju u brčkanju u plitkom moru te žele barem malo hlada (iako ćete za takvo premium mjesto morati doći jako rano). Firule su posebno lijepe predvečer, kada su gotovo u potpunosti zaklonjene od izravnog sunca, a nude prekrasan pogled na njegov zalazak koji more pretvara u ples čarobnih ljubičastih, roza i narančastih boja.

Iznad plaže nalazi se nekoliko kafića i restorana, a nedaleko je i besplatan parking.

Plaža Ivankova u Stobreču

Plaža Ivankova nalazi se u malom mjestu Stobreču, udaljenom 15-ak minuta vožnje od centra Splita. Blizu je glavnih prometnica i, za razliku od većine drugih, ima veliki parking. Ova šljunčana plaža okružena je borovima koji pružaju prirodni hlad te ima dobar ulaz u more, idealan za djecu.

Opremljena je tuševima, kabinama za presvlačenje i ležaljkama koje se mogu unajmiti, a u neposrednoj blizini nalaze se tereni za odbojku na pijesku i kafići.

Ostale plaže u Splitu

Osim navedenih, kupati se možete na Ovčicama, maloj plaži s betonskim platoom, klupicama, tušem i kafićem.

Smještena je između Bačvica i Firula, a uz još nekoliko minuta šetnje nakon onih pješčanih doći ćete do Zente, betonske plaže pokraj parkirališta, no ona nije toliko lijepa koliko je praktična zbog jednostavnog ulaska u more metalnim stepenicama te neposredne blizine prostora za presvlačenje, tuša i pametnih klupa.

Ljubitelji kupanja uz zalazak sunca uživat će u uvali Zvončac, smještenoj desetak minuta hoda od centra, te obližnjoj plaži Kaštelet.

Zaobiđite Bačvice u širokom luku

Za kraj, ako je ikako moguće, izbjegnite Bačvice. Iako je odlična opcija za picigin i malu djecu, prava 'poplava' turista, potpun nedostatak hlada, uglavnom vrlo onečišćen ulazak u more te nemogućnost plivanja u dubini čine je zadnjom na listi poželjnih plaža u Splitu - gradu u kojem ćete lako pronaći prekrasne kutke uz čisto more za nezaboravan odmor.