predivne plaže jadrana

Prestižni Vogue izdvojio je najljepše plaže Hrvatske: Ovo su nezaobilazni komadići raja

15.07.2024 u 11:03

Bionic
Reading

Od plaža u stijeni, preko zabačenih uvala na kojima ćete imati obilje privatnosti, do slavnog Zlatnog rata; evo koje je plaže istaknuo slavni Vogue

Hrvatske plaže desetljećima su mamac za turiste te oni dobro znaju da će teško u ijednoj drugoj državi pronaći toliko očaravajući spoj bistrog, modrog mora, obilja šuma i hlada te rajskih pješčanih uvala.

To znaju i u jednom od najuglednijih magazina svijeta, Vogueu, čija je francuska redakcija upravo Hrvatsku predstavila kao hit destinaciju i za ovo ljeto.

'Hrvatska ljeti privlači putnike poput svjetionika. Nije to ni čudo kad se zna ljepota njezinih rajskih plaža, gradova i sela prepunih arhitektonskih dragulja, muzeja, oko 1185 otoka i otočića, bujne prirode, a da ne spominjemo Dubrovnik (koji je, između ostalog, bio mjesto snimanja serije 'Igra prijestolja')', piše Vogue i donosi pregled osam najljepših plaža duž naše obale.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Zlatni rat na Braču

Uglavnom očekivano, na samom vrhu našao se predivan Zlatni rat - plaža smještena u Bolu na Braču. Šetnica od centra ovog gradića vodi vas kroz šumicu na ovu veliku plažu koja je, usprkos očekivanjima većine, šljunčana, a ne pješčana.

To nimalo ne umanjuje njenu ljepotu i popularnost, no upravo zbog potonjeg ondje možete očekivati ogromne gužve.

'Smještena zapadno od grada Bola, jedno je od omiljenih ljetnih odredišta u Hrvatskoj zbog svojih tirkiznih valova, ali i zbog mnoštva vodenih sportova koji se tamo prakticiraju, poput jedrenja na dasci, kajakaštva i dr.', ističe ugledni časopis.

Plaža Punta rata u Brelima

Iduća se na listi našla Punta rata u Brelima, mjestu udaljenom oko sat vožnje od Splita i poznatom po divnim uvalama.

'Uzduž obale Makarske rivijere u Hrvatskoj, plaža Punta rata sama po sebi simbolizira ideju savršene mediteranske uvale. Okružena stjenovitim liticama i borovima, na njoj se može pronaći i privatni prostor te se mogu iznajmiti ležaljke', stoji u opisu slavnog magazina.

Plaža Betina u Dubrovniku

Smještena u špilji, plaža Betina jedan je od skrivenih dragulja Dubrovnika, ali i jedna od najljepših destinacija za kupanje na čitavoj jadranskoj obali. Osim što daje toliko potreban hlad, špilja stvara element avanture i mističnosti, a zbog teže dostupnosti postoji šansa da ćete u ovom prirodnom biseru uživati bez užasnih gužvi.

Plaža Stiniva na Visu

Također svrstana među one na kojima imate određenu garanciju mira i tišine čak i u srcu sezone, Stiniva na Visu plaža je koja se nikad ne zaboravlja. Smještena između visokih litica i omeđena šumom te uskim prolazom kroz koji čak ni brodice ne mogu proći - jedna je od uvjerljivo najljepših hrvatskih plaža.

Teško je dostupna s kopna i ondje načelno dolaze samo kupači s brodica, a čak i dulja vožnja definitivno se isplati jer će vas dočekati bijeli šljunak, mnoštvo hlada te more smaragdnozelene boje.

Privatna plaža na Hvaru

'Hotel Little Green Bay na Hvaru ima jednu od najljepših uvala u tom području. Okružena maslinama, opremljena je udobnim ležaljkama i gostima hotela nudi setove za ronjenje i daske za veslanje', piše Vogue.

Plaža Nugal uz Biokovo

Plaža Nugal, smještena na Makarskoj rivijeri, jedna je od najljepših i najposebnijih u Hrvatskoj. Ova skrivena plaža s tirkiznim morem nalazi se između Makarske i Tučepa, u podnožju planine Biokovo, i zaštićena je visokim stijenama, što joj daje poseban šarm i privatnost.

Nije lako dostupna - trebat će vam oko pola sata hodanja kroz borovu šumu od Makarske ili Tučepa, a velika je vjerojatnost da ćete ondje zateći nudiste koji u njoj vide savršenu priliku za uživanje u privatnosti.

Plaža Dubovica na Hvaru

Ako ste u potrazi za plažom na kojoj ćete uživati zaklonjeni od vjetra, s mogućnošću odlaska u hlad borove šume te pitomim prilaskom u kristalno čisto more - Dubovica na Hvaru uspješno će ispuniti sva vaša očekivanja.

Vogue naglašava da je upravo ova plaža savršena za ronjenje jer je plitka i more je besprijekorno čisto.

Plaža Banje u Dubrovniku

'S pogledom koji oduzima dah na staru gradsku jezgru Dubrovnika i prekrivena šljunkom, Banje je najpoznatija plaža južne Dalmacije. Djelomično je privatna i moguće je unaprijed rezervirati ležaljke kako bi se izbjegle ljetne gužve', preporučuje slavni magazin za kraj.