SPEKTAKULARNI BALEARI

Posjetili smo otok koji je jedna od najposjećenijih destinacija u Europi; evo i zašto

20.07.2024 u 12:44

  • +15

Mallorca

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toni Janjiš

Bionic
Reading

Mallorca je najveći otok u Balearskom arhipelagu i jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Sredozemlju. Ovaj otok privlači milijune posjetitelja godišnje zahvaljujući svojoj raznolikosti koja uključuje predivne plaže, impresivne planinske krajolike i bogatu kulturnu baštinu

Planiranje putovanja uvijek započinje odabirom destinacije i logistikom, a odabir destinacije u mom slučaju nerijetko pada na one lokacije do kojih imam direktan let iz Zagreba. Tako jedna niskotarifna kompanija većinu godine nudi direktan let prema biseru Mediterana – Mallorci. Iako smo je već posjetili, odlučili smo produženi vikend provesti upravo na njoj. Mallorca, najveći otok u Balearskom arhipelagu, poznata je po svojim predivnim plažama, bogatoj povijesti i kulturi te spektakularnim prirodnim ljepotama. Od samog trenutka slijetanja znali smo da nas čeka nezaboravno iskustvo.

U 2023. godini Mallorca je doživjela rekordnu posjećenost, privlačeći gotovo 18 milijuna turista, čime je nadmašila dosadašnje rekorde. Ovaj broj gostiju učinio ju je jednom od najposjećenijih destinacija u Europi. Samo u prvih deset mjeseci 2023. godine otok je ugostio 17,24 milijuna turista, što je značajan porast u odnosu na prethodne godine. Ova visoka posjećenost rezultat je kombinacije prirodnih ljepota, bogate kulturne baštine i raznolike turističke ponude.

Mallorca privlači turiste iz cijelog svijeta, posebno iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, te oni čine velik dio ukupnog broja posjetitelja. Porast broja turista prati i povećanje turističke potrošnje, što dodatno doprinosi lokalnoj ekonomiji.

Gdje odsjesti

Kako bismo što bolje upoznali otok, odabrali smo Es Revellar Art Resort kao našu bazu za istraživanje. Resort je smješten u mirnom ruralnom dijelu Mallorce, daleko od užurbanih turističkih zona, te je prava oaza umjetnosti i slow livinga. Poznat je po svojim impresivnim vrtovima i umjetničkim instalacijama strateški raspoređenima po cijelom imanju.

Svaka skulptura i umjetničko djelo pažljivo su odabrani kako bi se stvorio harmoničan ambijent koji poziva na istraživanje i divljenje. Gosti mogu uživati u šetnjama kroz vrtove s raznolikim umjetničkim djelima, od klasičnih skulptura do modernih instalacija, koja oplemenjuju boravak u resortu. Naši dani započinjali su doručkom na terasi s pogledom na vrtove te smo uživali u lokalnim delicijama i svježem voću. Osoblje je bilo nevjerojatno ljubazno i uvijek spremno pomoći preporukama i savjetima, što je obogatilo naše iskustvo.

Slow living je životni stil koji potiče usporavanje svakodnevnog ritma kako bi se više uživalo u trenutku te fokusiralo na kvalitetu života, povezanost s prirodom i očuvanje okoliša. Na Mallorci taj koncept postaje sve popularniji, posebno u kontekstu održivog turizma. Ovaj pristup ne samo da doprinosi kvaliteti života lokalnog stanovništva, već omogućava turistima dublje i autentičnije iskustvo boravka na otoku.

Što vidjeti

Nakon što smo se smjestili i odmorili od putovanja, krenuli smo u istraživanje. Naši prvi dojmovi bili su puni oduševljenja. Mallorca je kombinacija modernih gradova i netaknute prirode, što pruža nevjerojatan kontrast i omogućava različite vrste aktivnosti. Palma de Mallorca, glavni grad otoka, bila je naše prvo odredište. Oduševili su nas uličice stare gradske jezgre, živopisni trgovi te bogata ponuda restorana i trgovina. Svugdje su nas dočekivali ljubazni mještani, spremni podijeliti svoje priče i preporučiti skrivene dragulje otoka.

Jedna od prvih atrakcija koju smo posjetili bila je katedrala Santa Maria, poznata i kao La Seu. Smještena u srcu Palma de Mallorce, ova gotička katedrala ostavlja bez daha svojom veličinom i arhitektonskim detaljima. Unutrašnjost joj je jednako impresivna, s veličanstvenim vitražima koji stvaraju prekrasnu igru svjetla i boja.

Izgradnja katedrale započela je 1229. godine na temeljima starije arapske džamije, a završena je tek u 17. stoljeću. Ova veličanstvena građevina ističe se svojom visokom fasadom i velikim vitražima, među kojima je i najveći gotički rozetni prozor na svijetu, poznat kao 'Oko gotičke ruže', a promjera je 13 metara.

Unutrašnjost katedrale redizajnirao je poznati arhitekt Antoni Gaudí početkom 20. stoljeća, dodajući svoj jedinstveni pečat ovoj već impresivnoj strukturi. Gaudíjevi dodaci uključuju kovano željezo i baldahin nad oltarom, što je obogatilo sakralni prostor.

Najbolji način na koji možete doživjeti samu srž Mallorce čini vožnja otokom, stoga smo po preporuci uzeli rent-a-car te tako došli i do Alcudije.

Alcudia, smještena na sjeveru otoka, jedan je od najstarijih i najzanimljivijih gradova na njemu. Osnovana u 14. stoljeću, poznata je po svojim dobro očuvanim zidinama koje okružuju stari grad. Šetnja uskim kamenim ulicama Alcudije pruža uvid u njezinu bogatu povijest i arhitekturu koja obuhvaća različite epohe, od srednjeg vijeka do renesanse.

Iduća postaja bio nam je Cap de Formentor, raj za ljubitelje prirode i fotografije. Smješten na najsjevernijoj točki Mallorce, jedna je od najpoznatijih i najposjećenijih prirodnih atrakcija na njoj. Ovaj spektakularni poluotok pruža nevjerojatne panoramske poglede na Sredozemno more, strme litice i bujnu vegetaciju. Vožnja vijugavim cestama koje vode do svjetionika Formentor sama je po sebi pustolovina, prolazeći kroz slikovite krajolike i nudeći brojne točke zaustavljanja s kojih se pruža prekrasan vidik.

Na vrhu poluotoka nalazi se svjetionik Formentor, izgrađen 1863. godine, popularno odredište za turiste koji žele uživati u zadivljujućem pogledu na more i obalu. Posjetitelji mogu istraživati pješačke staze koje vode kroz borove šume i do skrivenih uvala, kao što je Cala Figuera, idealna za opuštanje i plivanje.

Cap de Formentor je također omiljeno mjesto za fotografije zahvaljujući svojoj dramatičnoj prirodnoj ljepoti i jedinstvenom osvjetljenju, što stvara idealne uvjete za snimanje spektakularnih pejzaža. Mnoge organizirane ture i izleti uključuju posjet ovoj destinaciji, omogućujući posjetiteljima da u potpunosti dožive njezin prirodni sjaj.

Gdje jesti

Gastronomija Mallorce bogata je i raznolika, prožeta mediteranskim utjecajima i autohtonim specijalitetima koji odražavaju njezinu kulturnu baštinu. Lokalne namirnice, svježi morski plodovi i tradicionalni recepti čine kuhinju tog otoka jedinstvenom i autentičnom.

Tržnice obiluju lokalno uzgojenim voćem i povrćem, začinima i drugim domaćim proizvodima. Mercat de l'Olivar u Palma de Mallorci jedna je od najpoznatijih na otoku te se na njoj mogu pronaći svježi proizvodi, lokalni sirevi, meso i riba. Posjet tržnici pruža uvid u bogatstvo okusa i aroma koji čine osnovu gastronomije na Mallorci.

Jedno od najpoznatijih jela je sobrasada, začinjena kobasica napravljena od mljevene svinjetine, paprike i drugih začina, koja se često poslužuje na kruhu ili kao dio raznih jela. Tumbet je još jedno popularno jelo, a sastoji se od slojeva prženog povrća, poput patlidžana, paprike i krumpira, prekrivenog rajčicama i pečenog u pećnici. Ovo jelo često prati meso ili riba.

Ensaïmada je tradicionalni slatki kolač koji datira iz 17. stoljeća. Napravljen je od mekanog tijesta i posut šećerom u prahu te često punjen kremom, čokoladom ili bundevom. Ovaj kolač je omiljeni desert i lokalnog stanovništva i turista. 

Otok ima bogatu ponudu svježih morskih plodova i ribe. Paella je jedno od najpoznatijih jela te se često priprema s plodovima mora, rižom i povrćem. Lokalni specijaliteti uključuju i frito mallorquín, jelo od prženih iznutrica, povrća i začina, a omiljeno je među ljubiteljima autentičnih okusa.

Mallorca je dom mnogih vrhunskih restorana koji nude širok spektar jela, od tradicionalnih do modernih interpretacija lokalne kuhinje. Restorani kao što su Adrián Quetglas i OMBU u Palma de Mallorci imaju kreativne menije koji spajaju lokalne sastojke s modernim tehnikama kuhanja.

Ovi restorani pružaju jedinstveno kulinarsko iskustvo koje oduševljava svakog gurmana.

Imali smo priliku uživati u tim nevjerojatnim gastronomskim iskustvima. Prvi na našem popisu bio je restoran Adrián Quetglas, smješten u Palma de Mallorci. Restoran nudi jedinstven spoj mediteranskih okusa s modernim tehnikama kuhanja. Svako jelo koje smo kušali bilo je pravo umjetničko djelo, kako vizualno, tako i okusom. Posebno su nas oduševili morski plodovi i deserti koji su završili naš obrok na savršen način.

Drugi restoran koji smo posjetili bio je OMBU, također smješten u Palma de Mallorci. OMBU je poznat po svojim kreativnim tapasima i opuštenoj atmosferi, a idealan je za večernje izlaske i uživanje u raznolikim okusima dok sjedite na terasi i promatrate užurbani gradski život.

Što piti

Vinogradarstvo na Mallorci ima dugu povijest koja seže u doba Rimljana. Otok je prolazio kroz različite faze proizvodnje vina, uključujući razdoblja procvata i stagnacije. Međutim u posljednjih nekoliko desetljeća vinogradarstvo doživljava pravi preporod zahvaljujući naporima lokalnih vinara i ulaganjima u modernu tehnologiju.

Regije kao što su Binissalem i Pla i Llevant proizvode vrhunska vina od autohtonih sorti, kao što su mantonegro, callet i prensal blanc, odražavajući duh otoka. Posjet vinarijama i degustacija nezaobilazan su dio gastronomskog iskustva na Mallorci. Mnoge od njih nude vođene ture, a one uključuju obilazak vinograda i podruma te degustaciju. Ove ture pružaju dublji uvid u proces proizvodnje vina i omogućavaju posjetiteljima da uživaju u autentičnom iskustvu.

I za kraj

Dok imamo direktan let, iskoristite priliku da provedete produženi vikend na Mallorci jer ona pruža savršenu ravnotežu između kulture, prirode i gastronomije. Svaki posjet ovom otoku otkriva nove slojeve njegove ljepote i šarma, čineći svako putovanje jedinstvenim i nezaboravnim. Bez obzira jeste li ljubitelj povijesti, avanturist u potrazi za uzbuđenjem ili gurman koji traži nove okuse, Mallorca će vas osvojiti svojim raznolikim ponudama i toplim gostoprimstvom.

Iskoristite svaki trenutak svog produženog vikenda na Mallorci i stvorite uspomene koje će trajati cijeli život. Ovaj mediteranski dragulj nudi sve što vam je potrebno za savršen odmor, a povratak kući donijet će vam osjećaj ispunjenosti i želju za ponovnim odlaskom ondje.