national geographic

Mir, priroda i toplo more: Rajski otok u Hrvatskoj među najljepšima za bijeg od turista

02.08.2024 u 08:50

Bionic
Reading

Za sve one u potrazi za predivnim morskim destinacijama u kojima mogu uživati bez natiskivanja sa stotinama drugih turista, National Geographic napravio je listu šest najljepših u Europi

Na samom vrhu liste uglednog National Geographica našao se i hrvatski biser - predivni Lokrum, smješten u neposrednoj blizini Dubrovnika.

Udaljen tek 15-ak minuta vožnje brodom od grada, omiljena je destinacija za kupanje svima koji požele pobjeći od turistima nakrcanog Dubrovnika i provesti dan u kupanju na prelijepim plažama.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

'Mjesta za kupanje mogu se naći po cijelom otoku, međutim, slana laguna nastala tektonskim pomacima i erozijom, poznata kao 'Mrtvo more', nedvojbeno je jedna od najboljih. Napajano podvodnim prolazom koji se povezuje s Jadranskim morem, 'Mrtvo more' je zatvorena vodena masa duboko potopljena u zemlju', opisuje čari Lokruma National Geographic i dodaje:

'Zaklonjena nazubljenim stijenama koje okružuju lagunu, voda je ovdje potpuno mirna - što stvara idealne uvjete za plivanje. Sunčajte se na ravnim kamenim formacijama prije nego što zaronite u kristalno čisto more, ali pripazite na prijateljske paunove koji bi vam mogli pokušati ukrasti ručak.'

U slavnom magazinu dodaju i da je Lokrum 'skrovito utočište daleko od često prepunih ulica popularnog hrvatskog grada' te da je pod zaštitom UNESCO-a kao poseban rezervat šumske vegetacije.

'Na otoku ćete naći više borova i paunova koji žive u divljini nego ljudi. Svijet daleko od užurbanih dubrovačkih ulica, otok Lokrum dom je autohtonih divljih životinja i mirnih uvala savršenih za kupanje', zaključuje National Geographic.

Osim u mirisnim borovima i brojnim plažama, na ovom čarobnom otoku možete uživati i u pogledu s tvrđave izgrađene 1806. godine, potom u samostanu iz 15./16.st. te ljetnikovcu Maksimilijana Habsburškog, dok će oni željni šetnji puteljcima aromatičnih mirisa uživati u botaničkom vrtu.

  • +3
Otok Lokrum Izvor: Profimedia / Autor: kris Mercer / Alamy / Profimedia