pravi biser

Egzotični raj naše obale: Najljepše nebo u Europi, prazne plaže i samo jedan hotel

01.08.2024 u 10:11

Bionic
Reading

Hrvatska je jedna od popularnijih europskih destinacija za odmor, ali još uvijek postoji mnogo mjesta gdje turisti mogu uživati u osamljenom bijegu. Upravo se na jugu Jadrana nalazi istinski 'egzotični raj', otok koji privlači čistom prirodom, plavim morem i najljepšim zvjezdanim nebom

'Maleni 'egzotični raj' otok s najljepšim nebom u Europi, praznim plažama... i samo jednim hotelom,' tako je The Sun opisao Lastovo predstavivši ga kao savršen izbor za odmor za one koji traže ljepotu netaknute prirode i uživanju u pravim čarima ljeta.

Otok Lastovo dio je lastovskog arhipelaga koji se sastoji od 47 otoka na jugu Dalmatinske obale predstavlja savršen bijeg od ljetnih gužvi.

Tvrtka za iznajmljivanje jahti Med Gulets opisala ga je kao 'egzotični raj', pohvalivši njegovu svestranost i prirodnu ljepotu. 'Često nazivan hrvatskim egzotičnim rajem, Park prirode Lastovsko otočje ističe se kao daleki mikrokozmos koji vrvi kulturnom, ekološkom i rekreacijskom vrijednošću.'

Lastovo je najveći među otocima i na njemu se nalazi vlastiti zaštićeni park prirode. Ima manje od 1000 stanovnika i do njega se može doći samo trajektom iz mjesta poput Splita, Hvara, Dubrovnika i drugih.

Njegov udaljeni položaj, surov izgled i činjenica da ima prosječne temperature od 30 'celzijevaca' ljeti, čine ga izvrsnim izborom za turiste koji traže miran odmor, s puno sunca i mora. Stručnjaci za putovanja iz Conde Nasta rekli su da je Lastovo kilometrima daleko od hrvatskih 'non-stop party' otoka te da je 'povratak prirodi ono o čemu se ovdje radi'.

Naime, 70 posto površine otoka prekriveno je borovom šumom, a sve je u potpunosti okruženo 'kristalno čistom obalom koja ne prestaje oduševljavati goste iz cijeloga svijeta' kako navodi Turistička zajednica Lastovo.

Na vrhu ljestvice najpopularnijih plaža tamošnjih mještana nalazi se plaža Mihajla, na kojoj se nalazi mol koji stanovnici koriste za ronjenje u tirkizno plavom moru. Za osvježenje, uz samu obalu je i kafić koji tijekom cijelog dana poslužuje kavu i osvježavajuća pića, kao i sladolede te domaća piva i vina.

Ostale plaže na otoku navedene su na stranici Croatia Beaches kao najbolje skrivene obale hrvatske obale. Tu su uvala Zaklopatica na sjeveru otoka, uvala Skrivena Luka na južnoj strani te uvale Velo i Malo Lago. Pitome uvale i nedirnuta obala, bujna vegetacija koja se nerijetko spušta do samoga mora, mamac su kojem je teško odoljeti.

No, osim mora i plaža, i nebo iznad Lastova je priča za sebe. Naime, Visit Croatia tvrdi da su astrografi označili nebo iznad Lastova kao 'najljepše zvjezdano nebo u cijeloj Europi'. To je rezultat vrlo niskog svjetlosnog onečišćenja što rezultira time da ima jedno od najtamnijih neba na kontinentu, što omogućuje promatranje zvijezda u vedrim noćima.

  • +9
Lastovo Izvor: Profimedia / Autor: ANDREJ CRCEK / Alamy / Alamy / Profimedia

Lastovo je poznato po proizvodnji vina Maraština koje se može naći diljem otoka. To vino je opisano kao 'osvježavajuće' na mnogim vinskim web stranicama, uključujući Wine & More, što ga čini savršenom kapljicom nakon dana provedenog na suncu.

Na otoku također ima mnogo mjesta za jelo, sa svježim špagetima od jastoga koji su prepoznatljivo jelo ovog otoka. Većina posjetitelja koji borave na otoku završit će u hotelu Solitudo, jedinom službenom hotelu na otoku.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Hotel se nalazi u uvali Pasadur, na samoj obali mora i okružen je borovom šumom i mediteranskim raslinjem, kao i veći dio otoka. Osim standardne ponude, hotel ima vlastitu farmu koza te vlastitu školu ronjenja koja nudi kvalificirane instruktore ronjenja, kao i najam ronilačke opreme. No, na otoku se također mogu rezervirati privatne sobe i najam domova, dok kamp nudi jeftiniju opciju za posjetitelje.