top lista

Zaboravite na gužve: Ovih pet europskih plaža su oaze mira, a jedna je u Hrvatskoj

02.09.2024 u 09:26

Bionic
Reading

Plaža je mnogima omiljeno mjesto u potrazi za osvježenjem za ljetnih vrućina. No ono što može odbiti i od najljepših lokacija je gužva. Srećom, još uvijek postoje oaze koje osim ljepotom osvajaju mirom i tišinom. Mađarski zračni prijevoznik Wizz Air novom studijom detektirao je pet europskih plaža s najmanje gužve

Ljeto ispunjeno toplinskim valovima dovelo je do toga da su plaže diljem Europe prepune ljudi. Ako vam je dosta borbe za mjesto na pijesku ili za plivanje u moru, nova studija mađarskog zračnog prijevoznika Wizz Air uputit će vas u smjeru europskih plaža s najmanje gužve.

Tvrtka je analizirala više od 50 europskih zemalja i njihove najbolje plaže. Zatim su upotrijebili kalkulaciju koja je uključivala mjerenje plaže te dijeljenje njezine površine s veličinom ručnika i prosječnim brojem dnevnih posjetitelja kako bi se dobila procjena koliko prostora nudi za njih, piše Forbes.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

'I dok je većina turista dobro upoznata s legendarnim europskim odredištima kao što su Ibiza, Tenerifi ili Algarve, postoje bezbrojni obalni dragulji koji putnicima promaknu i ostanu nezapaženi', kaže András Rado, voditelj komunikacija Wizz Aira. 'Od osamljene, netaknute uvale u Hrvatskoj do skrivenog pješčanog pojasa u Albaniji, mnogo je manje poznatih plaža na kojima se možete opustiti daleko od gužve', dodaje.

U Albaniji se nalazi plaža s najmanje gužve

Pritom ističe plažu Durrës u povijesnom gradu Draču u Albaniji kao najmanje prenapučenu od svih istraživanih. Unatoč tome što je jedno od najpopularnijih obalnih mjesta u Albaniji, još uvijek nije previše napučeno. Izračuni Wizz Aira otkrivaju da svaki posjetitelj ima dovoljno prostora za sebe, a mjesta ima za nešto manje od 65 ručnika za plažu po osobi.

Albanija je 2024. postala glavno odredište za putnike koji traže manje istražene krajolike. Zemlja ima obilje divlje prirode za istraživanje i povoljne cijene.

Camber Sands je plaža s najmanje gužve u Velikoj Britaniji

Druga na ljestvici najmirnijih plaža je Camber Sands, smještena u istočnom Sussexu u Engleskoj. Poznat po svojoj širokoj pješčanoj plaži koja se proteže gotovo pet milja duž La Manchea, Camber Sands nudi mnogo prostora za opuštanje s mjestom za čak 61 ručnik po osobi. Postao je sve popularniji među lokalnim stanovništvom i turistima, posebno onima iz Londona koji traže brz bijeg iz grada, dijelom zahvaljujući sve većoj popularnosti na TikToku.

Plaže s najmanje gužve u Hrvatskoj i Francuskoj

Na trećem mjestu je Zlatni rat. Smještena u Bolu na otoku Braču, ova kultna plaža poznata je po osebujnom rtu od zlatnog šljunka u obliku roga koji se proteže u tirkizno Jadransko more.

Iako je Bol popularno turističko odredište koje privlači posjetitelje iz cijelog svijeta, njegova značajna veličina i prostrana obala pridonose osjećaju da je gužva manja u usporedbi s dimenzijama skromnijim i napučenim plažama u Hrvatskoj. Posjetitelji plaže tako mogu uživati ​​u prostoru za 54 ručnika po osobi.

Na četvrtom mjestu je plaža Borsh u Albaniji, jedna od najdužih i najslikovitijih u zemlji, s izračunima koji pokazuju da na njoj ima dovoljno mjesta za 43 ručnika po osobi. Plage de Pampelonne u Ramatuelleu na Francuskoj rivijeri našla se na petom mjestu s dovoljno mjesta za nešto manje od 34 ručnika po osobi.