POSJET KRAPINSKIM TOPLICAMA

Plenković bez komentara na Žalac, ali održao bukvicu oporbi: Bezobraznici, klevetnici, diletanti okreću javnost protiv EU

23.03.2019 u 18:14

Bionic
Reading

Tijekom posjeta Krapinskim toplicama, premijer Andrej Plenković komentirao je maratonsku saborsku raspravu o Zakonu o financiranju političkih stranaka, na koju je Most nezavisnih lista podnio 900 amandmana. Njih i šefa SDP-a Davora Bernardića, koji je ranije danas izjavio kako HDZ kroz spomenuti zakon želi legalizirati svoje crne fondove, nazvao je 'diletantima koji okreću javnost protiv nečega za što se zalažemo od nastanka hrvatske države'. Na druge, pak, teme koje su zanimale novinare - jutrošnjem sastanku s predsjednicom Grabar Kitarović i slučaju ministrice Žalac - premijer je ponovio već ranije izrečene odgovore

'Sastajemo se svakih par tjedana, razgovaramo o svim aktualnostima. U tehničkom smislu, da, spominjali smo europske izbore. Bit će raspisani 26. ožujka', rekao je Plenković o sastanku s predsjednicom koji se jutros dogodio na Pantovčaku.

Upitan opterećuje li ga slučaj ministrice Gabrijele Žalac, premijer je ponovio: 'Svaki dan odgovaram isto, ministrica radi svoj posao. Čuli smo se. Sve smo riješili', rekao je.

Na pitanje hoće li se sastati s Miloradom Pupovcem, Plenković je rekao da su u kontaktu te da će se vidjeti idući tjedan.

Nešto rječitiji bio je premijer na temu maratonske saborske rasprave i izjave predsjednika SDP-a, Davora Bernardića, da je HDZ-u potreban Zakon o financiranju političkih aktivnosti, kako bi legalizirao svoje crne fondove.

"Vidjeli ste jedan nepotrebni i neukusni filibustering jedne od oporbenih stranaka, koja je sve samo ne europski orijentirana. Ona pokazuje duboko nerazumijevanje naše želje da se promijeni zakon, da se otkloni jedna nevjerojatna anomalija", istaknuo je premijer. Kampanja je duga čak 45 dana, a Hrvatska, ako ju se usporedi s bilo kojom drugom članicom EU-a, ima najmanja sredstva za njih, dodao je.

"Komparativno, nema zemlje koja ima manje sredstava a tako dugu kampanju. Austrija po listi ima 6 puta više sredstava, Bugarska ima više od nas, a ima zemlja koje nemaju limita sredstava koja će uložiti u kampanje, a gdje imaju puno kraće kampanje", pojasnio je Plenković.

  • +15
Andrej Plenković sastao se s načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svazićem Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

 Na novinarsko pitanje zašto se tako dugo čekalo za donošenje tog zakona, Pleknović je odgovorio da je zakon išao u dva saborska čitanja, a ništa se bitno u izbornim pravilima nije promijenilo.

 Ističe kako je donošenje tog Zakona odgovoran potez europski orijentirane Vlade.

  "Bitno mi je da javnost čuje i da se kampanja vidi, a ne da ovisimo o tome hoće li nam ured Europskog parlamenta ovdje raditi poluinformativnu malu kampanju na društvenim mrežama. To nije dovoljno. Ovo je odgovoran potez europski orijentirane vlade, za razliku od onih kojima je sadržaj Europe i europski smjer Hrvatske zadnja stvar za koju se zalažu", rekao je Planković.

 Ocijenio je kako je komentar SDP-a da je donošenje Zakona ' sredstvo realizacije crnih fondova HDZ-a' - sramota.

 "Toliko jadnih, patetičnih, nekompetentnih izjava, izjava koje pokazuju temeljno neznanje o Europi, a kamo li onoga što HDZ radi", kazao je Plenković.